Који факултет је најтеже уписати

Упис студената још није завршен. На Универзитету у Београду има још 2.914 места за бруцоше у другом уписом року. Места има за 890 буџетских корисника и за 2.024 самофинансирајућа студента.

Од уписаних бруцоша 61 одсто чине девојке, а 39 одсто младићи. Најтеже је било уписати софтверско инжењерсто, за шта је било потребно бар 96,4 поена.

Оно што брине, кажу у ректорату, јесте чињеница да је све мање кандидата који желе да постану професори, као и то да бруцоши долазе са све лошијим успехом из средње школе.

"Једино нам остаје да их током школовања стварно изградимо да тако кажем, за те професије. Јер заиста ако не направимо тај добар круг и циклус од основне, средње школе нећемо ни за факултете имати добре кандидате. А мање је студената зато што је и мање средњошколаца и деце уопште, тако да је све то одражава касније и на високо образовање", каже Нада Ковачевић, проректор Универзитета у Београду.

У години када обележавамо 210 година постојања, Универзитет у Београду похађа сто хиљада студената, односно две петине академаца у Србији. Што значи да млади пре свега желе да се о трошку државе школују на најстаријем универзитету.

Најбољим дипломцима и младим истраживачима награде ће бити уручене у септембру у склопу обележавања јубилеја, као и стипендије које се додељују по вољи задужбинара.

"Идеја је да 11. септембар установимо као Дан задужбинара. Планирамо да са Европском асцојацијом универзитета организујемо конференцију која би се тицала различитих питања рада универзитета у Европи", каже академик Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду.

Свечана академија биће одржана 13. септембра на дан отварања Велике школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво