Триван са представницима невладиних организација потписао уговоре о додели средстава

Министарство заштите животне средине у овој години суфинансираће еколошке пројекте организација цивилног друштва са 35 милиона динара.

На конкурс за доделу средстава који је објављен у априлу стигла је 291 пријава, а изабрана су 73 пројекта невладиних организација са којима су потписани уговори о додели средстава за подршку.

Друштво за заштиту и проучавање птица бори се да спречи тровање дивљих животиња. Посебно су угрожене птице грабљивице у Војводини.

"Углавном то су локалне самоуправе у јужној и у западној Бачкој и у Северном Банату где имамо нажалост забележено на десетине случајева што намерног што случајног тровања пре свега птица грабљивица, разлог за то су били покушаји локалног становништва да се реше шакала паса лисица или неких других животиња или нестручно, односно противзаконито коришћење отрова за глодаре на њивама", каже Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица.

Удружење пејзажних архитеката предлаже измену закона о заштити животне средине да би се сачувало зеленило.

"Изменили смо процедуре предложили смо да у оквиру информације о локацији обавезно стоји валоризација постојећег зеленила када неко пројектује зелену површину да постоје подаци које се зеленило већ налази на тој површини и обавезност за очување тих веома важних стабала која су важна у борби против климатских промена", објашњава Весна Шабановић из Удружења пејзажних архитеката Србије.

Међу изабраним пројектима има и оних који решавају и еколошке и социјалне проблеме.

"Развијамо специфуичан програм који се зове социјална франшиза биоидеја за производњу еколошких средстава за хигијену за жене које су незапослене пројекат се спроводи у подручју бачког подунавља и намењен је женама тих сеоских средина из сваког пројекта имамо регионалне радионице, те жене постају предузетнице", наглашава Санида Кларић из Биоидеја за одрживи развој.

Цену небриге о животној средини већ скупо плаћамо, а помоћ цивилног сектора у стварању друштвене климе у којој ће заштита животне средине бити један од приоритета, непроцењив је, наводи ресорни министар.

"Држава и Министарство рачунају на подршку цивилног друштва. Ни најбогатије земље света немају довољне капацитете да све ураде саме, јер је то питање не само новца већ и људских ресурса. И зато је важно да у постизању европских стандарда у заштити животне средине имамо подршку цивилног сектора и друшва у целини", рекао је Триван.

Међу одабраним пројектима су и зелене радионице, зелени вртићи и школице, чишћење дивљих депонија, борба против климатских промена, зелена енергија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво