Спасиоци апелују: Потребан опрез на купалиштима

За два дана на базенима два утапања. Последње синоћ око 22.30 на базену хотела у јагодинском селу Кончарево. Полиција утврђује одговорност лица која су била задужена за безбедност деце из групе и хотела. Још нема ни званичне потврде како је пре два дана на базенима у Јакову страдао седамнаестогодишњак. Спасиоци апелују на опрез чак и на уређеним купалиштима.

У тренутку несреће на базену није било спасилаца, ни обезбеђења. О детаљима нико од надлежних није желео да говори. Познато је само да је четрнаестогодишњи дечак из Кладња скочио у воду, ронио неко време и више се није појављивао на површини.

Према незваничним сазнањима, група дечака и девојчица се око 22.30 мимо знања васпитача вратила на базен и ту купала.

Дечак је са групом од четрдесетак учесника из Кладња дошао на дечју радионицу. О њима је водило рачуна седморо одраслих, укључујући васпитаче и организаторе.

Два дана раније, али током радног времена, слична ситуација догодила се и у Јакову. Хитна помоћ није успела да реанимира седамнаестогодишњег младића који се утопио, према тврдњама очевидаца, после целодневног купања. Спасиоци кажу да на базенима ретко страдају непливачи.

"Ако имамо у виду да на базене најчешће одлазе пливачи, до дављења односно утапања најчешће долази због неких акутних здравствених стања која чак нису позната ни самим купачима", каже Миодраг Јовић, шеф спасилачке службе на Ади Циганлији.

Базени као уређена купалишта треба да имају спасиоце током радног времена, али опрез је и на самим пливачима.

"Има превенције код људи који знају да имају неки проблем здравствене природе и да се обавезно јаве спасиоцу и да кажу какав проблем имају како би појачана пажња била усмерена на њих док су у води", истиче Јовић.

Купачи су најугроженији на дивљим купалиштима, где нема уређеног улаза у воду, ни служби за спасавање. Да до несрећа не дође, апелују стручњаци, прво треба променити понашање самих пливача. Није ретко да у воду улазе неприпремљени, одмах после оброка или под дејством алкохола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво