Вулин: УН поносне на српске војнике у мировним мисијама

Министар одбране Србије, Александар Вулин другог дана посете мировној мисији Уједињених нација у Либану (Унифил) посетио је Сектор Исток, базе 7-2 и 9-66 које су под командом шпанског батаљона, а у којима је ангажован српски национални контингент и састао се са командантом мисије УНИФИЛ, генерал мајором Мајклом Беријем.

Генерал мајор Бери, веома задовољан резултатима које постижу српски војници ангажовани у Унифил мисији, разговарао је са министром Вулином о могућностима проширења сарадње, саопштило је Министарство одбране. 

"Српска војска се веома цени. Допринос државе Србије и Војске Србије је веома видљив у Унифил мисији и где год се појаве наши мировњаци можемо да кажемо да импонују својим људским и стручним квалитетима. Ми смо, наравно, спремни и да унапредимо сарадњу са Уједињеним нацијама и да обезбедимо већи број наших мировњака тамо где проценимо да је то потребно", рекао је Вулин. 

Он је истакао да где год се појави Војска Србије она оставља изузетно добар утисак.

"То је нешто што касније значајно помаже и нама у нашим дипломатским напорима не само да представимо нашу земљу већ и да када дође време да се ове земље које су угрожене ратовима, због којих и постоје мировне мисије, обнављају и граде, онда на првом месту, послове добијају земље које су учествовале у мировним мисијама. Тако да улагање у мировне мисије јесте и улагање у нашу будућност и улагање у нашу економију", изјавио је Вулин.

Генерал Бери је истакао да Србија даје значајан допринос миру у Јужном Либану. 

"Значајан су учесник Унифила међу 42 земље колико их је до сада укључено. Србија је обезбедила 177 војника. Присутни су од 2010. године. Распоређени су широм мисије у оба Сектора као и у мом штабу. Задовољан сам њиховим доприносом. Надам се да ће Србија наставити да шаље такве професионалце у мисију јер су заиста добри у свом послу и поносни смо на њихово учешће у Унифилу", рекао је генерал Бери.

Припадници српског националног контингента су распоређени у три базе Унифил мисије. Ангажовани су на штабним и командирскијм дужностима и као елемент националне подршке. 

Вулин се са делегацијом коју чине генерал потпуковник Милосав Симовић и пуковник Слободан Стопа, у бази 7-2, састао и са командантом Сектора Исток, бригадним генералом Хозе Мартинез Фалером који је нагласио да је српски национални контингент у потпуности интегрисан у мултинационалну бригаду Сектора Исток. 

Додао је да је лично учествовао у сертификовању српских војника пре доласка у зону операција и да је њихова спремност оптимална. "Оно у шта ја не сумњам јесте да су српски војници изузетни професионалци и сигуран сам да су испунили своју мисију на величанствен начин", рекао је генерал Фалеро.

Према речима команданта Сектора тренутна ситуација у региону је мирна и поред свакодневних мањих инцидената у близини Плаве линије. 

Мандат мисије Унифил истиче 31. августа али ће највероватније бити продужен, као што је и до сада продужаван сваке године. 

Привремене снаге Уједињених нација у Либану једна су од најстаријих активних мисија под окриљем УН. Мисија је формирана 1978. године у јеку либанског грађанског рата и израелске окупације. Зона распореда снага и извршавања задатака Унифил је реон дуж 120 километара "Плаве линије" која раздваја Израел и јужни део Либана. 

У мисији Унифил ангажовано је око 11 000 војника из 42 земље. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво