Шарчевић: Развијамо концепт ученичког задругарства

Средњошколци из 37 земаља Европе окупили су се у Београду како би презентовали своје ученичке компаније широј јавности. Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да овакве манифестације шаљу добру слику о Србији као земљи где се развија предузетништво младих.

Шарчевић је навео да су у свим новим системским законима постављене нове парадигме, те да од петог разреда основне школе постоји предмет који се бави предузетништвом, а то се наставља средњим образовањем кроз закон о дуланом моделу.

"Више од 250 наших средњих школа има ђачке компаније, а развијамо и концепт ученичког задругарства. Нарочито много се ради и на виском образовању када је у питању предузетништво, тако да Влада и министарство изузетно много полажу на развој овог концепта", рекао је Шарчевић.

Министар је свим учесницима пожелео срећу у такмичењу, а нарочито Петој економској школи из Београда у којој је био професор пре 35 година.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да су млади који излажу своје компаније будућност Србије и Европске уније и истакао да је предузетништво стање ума, питање вештине, капацитета и начина на који се посматра будућност.

Фабрици је навео да ће неки од средњошколаца који данас излажу своје компаније постати део српског пословног окружења, као и да без обзира да ли ће неки од учесника основати своје компаније или не, вештине предузетништва попут креативности, тимског рада, осећаја за ризик и одговорност, остаће уз њих цео живот.

"За креирање предузетничког окружења кључна су два елемента, образовање и креирање бољег пословног окружења. Као што кажу, не родиш се као дипломата, већ то постајеш, мислим да је тако и са предузетништвом", рекао је Фабрици и додао да је Србија заједно са ЕУ посвећена реформи образовног система.

"САД подржавају овај вид едукација" 

Амбасадор САД Кајл Скoт пожелео је свим учесницима срећу на такмичењу и истакао да су сви који су изложили своје производе победници самим тим што су данас ту.

"Изабрани сте међу многим пројектима у вашим земљама и сада имате прилику да се такмичите са осталима у Европи", казао је Скoт и додао да Такмичење најбољих ученичких компанија Европе унапређује вештине и знања ученика. 

Казао је да САД подржавају овај вид едукација, те да су подржали са 1,5 милиона долара Европу, укључујући 300 хиљада долара Србији за 200 школа, како би се унапредили програми који ће довести до унапређења вештина српских средњошколаца.

Поручио је такмичарима да ово такмичење искористе како би научили нове ствари од своје конкуренције.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић казао је да му представља задовољство што је ове године Београд домаћин том такмичењу, те да је срећан што и Србија учествује на такмичењу, односно тим Пете економске школе. 

"Имати младе људе који су већ спремни да користе своја знања и олакшају свакодневни живот грађанима је право богатство. Ми смо поносни на њих, јер ће они у будућности запошљавати људе и направити нашу економију јачом", казао је Радојичић. 

"Ученици Пете економске школе прозвели наруквице"

Представници Србије на данашњој сајамској поставци су ученици Пете економске школе из Раковице, а њихова ученичка компанија "Грув стрит" произвела је наруквице са кју-ар кодовима које су намењене хроничним болесницима.

Како кажу, идеја се родила из жеље да се вршњацима и другим људима који имају хроничне болести жувот учини лакшим, као и да у случају да је некоме потребна помоћ људи могу да препознају наруквицу и помоћу мобилних телефона укажу прву помоћ.

"Код нас често када људи виде да је некоме лоше на улици помисле да је неки зависник или слично и не желе да помогну, јер се боје и не знају. Ова наруквица зове људе да приђу и помогну, јер говори да је то неко коме је потребна помоћ", рекао је за Танјуг Немања Матић, члан српског тима.

Матић каже да кју-ар код садржи све информација које су неопходне да би се неком указала помоћ, а као пролазник који жели неком да помогне потребно је да се, уз упаљен интернет, камера телефона упери на код на наруквици.

Подаци који се показују је сам носилац наруквице изабрао, то могу бити име, презиме, крва група, дијагноза и најважније, упуство за прву помоћ.

Истиче, да се прати Закон о заштити података, те да корисник потписује уговор да жели да одређене податке стави на располагање.

Матић каже да такмичење ученичких компанија није просто надметање, већ пре свега презентација производа који је настао након напорног рада.

У Београду своје производе осим тима из Србије, приказали су и средношколски тимови из Албаније, Аустрије, Белгије, Бугарске, Кипра, Чешке, Данске, Естоније, Финске, Француске, Грузије, Немачке, Грчке, Мађарске, Исланда, Израела, Италије, Летоније, Литваније, Лиуксембурга, Македоније, Малте, Молдавије, Холандије, Норвешке, Пољске, Португала, Румуније, Русије, Словачке, Шпаније, Словеније, Швајцарске, Велике Британије, Турске...

Сви заинтересовани могу данас до 13 сати видети идеје средњошколаца из Европе на сајамској изложби на Обилићевом венцу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи