Шта повезује Србију и руску царску породицу?

Навршило се сто година од убиства руске царске породице. Век од трагичних страдања Романових обележава се и у Београду. И после сто година, Романови и њихова судбина интригирају и историчаре и јавност, а везе Србије и царске Русије непобитна су чињеница.

Традиционалне везе Србије и Русије, о којима се често говори у јавности, историчари објашњавају чињеницама. Царска Русија је, наводи се, подржавала развој модерне српске државе. И не само то.

"Русија је у Први светски рат ушла да заштити Србију, Николај је рекао да неће оставити Србију, јер уласком у рат Русија је нестала као таква", објашњава историчар Мирослав Радивојевић, истраживач на Филозофском факултету.

Државне везе почетком 20. века постају и династичке. Најпре 1911. Јелена, ћерка краља Петра, удајом за кнеза Јована Константиновича Романова одлази на руски двор. А постојали су и планови о доласку руске царске кћери на српски двор.

"Никола Пашић покренуо је разговор о удаји једне од царевих ћерки за престолонаследника Александра. И цар је приметио на тим сусретима погледе Александра ка Татјани", указује Радивојевић.

Неостварена романтична прича има своје утемељење у историјским чињеницама, каже новинарка Љубинка Милинчић, ауторка књиге "Последњи Романови – пут патње".

Признаје да је, пишући књигу о Романовима, открила многе нове податке о руској царској породици, али и зашто је јавност била склона да поверује у различите, па и непроверене наводе.

"Кажу да је било 50 Анастасија, 32 Марије, не знам колико Татјана и више од 120 Алексеја. То су све људи који су се представљали као потомци односно као деца цара Николаја и народ је веровао, јер није могао да прихвати да је цела царска породица страдала на такав начин", објашњава Милинчићева.

Породица која је Русијом владала три века трагично је страдала у једној ноћи.

Цар Николај Други, царица Александра и петоро њихове деце стрељани су 17. јула 1918. године. Где су сахрањени, откривено је тек деведесетих година прошлог века.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво