Како решавати проблеме ромске заједнице

Удружење "Роми са Мораве" у Ћуприји организује предавања и радионице, која за циљ имају да се код већинског становништва смање предрасуде према Ромима, али и подигне свест о националној припадности и идентитету те националне мањине. Пројекат "Да ми то можемо" финансира се средствима општине Ћуприја.

"Жива библиотека" назив је радионице удружења "Роми са Мораве",а порука да радом и залагањем могу да остваре снове. "Нојер и ја" прича је тринаестогодишњака који жели да постане фудбалер.

"Нојер је голман од најбољих голмана зато сам њега изабрао и желим да будем као он. Највише волим фудбал, тренирам већ шест година", рекао је Душан Недељковић, учесник радионице, који је одличан ђак.

Рано напуштање школе, рани и принудни бракови, тешко запошљавање, само су неки од проблема са којима се Роми суочавају. Свесни су ипак да је образовање кључни предуслов за бољи живот.

Учесница радионице Ковиљка Костић каже да деца морају да се школују и да имају свој занат.

"Ако смо ми старији неписмени, немамо неке занате, нека омладина има", каже Костићева.

Приближавање здравственог система још један је од циљева удружења. Прва радионица намењена је женама.

"Треба много говорити женама ромске популације о неопходности редовних систематских прегледа. То су врло једноставни прегледи који могу да буду заступљени, за њих и њихов начин живота и размишљања, значи то је два до три пута годишње", каже гинеколог Маша Илић Марић.

Свест о националној припадности и идентитету нешто је на чему се мора стално радити,свесни су тога Роми али и бројних тешкоћа са којима се суочавају више у односу на већинско становништво.

"Ромска национална заједница поред тога што има проблем са образовањем - то је чињеница, има велики проблем у запошљавању, чак и код оних Рома који су високообразовани", рекао је Александар Недељковић, секретар удружења "Роми са Мораве".

Према последњем попису у Ћуприји живи 500 Рома, мада се тај број због сталних миграција мења. За наредни месец удружење је планирало радионицу о становању Рома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи