Шта туристе из Србије и света привлачи у Анталију

Турска је последњих година једна од најинтересантнијих туристичких дестинација у свету. Ту земљу годишње посети више од 30 милиона туриста. Познати као добри трговци, ништа не препуштају случају и све више улажу у туризам од којег убирају велике приходе. Престоница туризма турског дела Медитерана је Анталија.

Блага клима и дуге пешчане плаже, врхунска услуга и добра храна. То је оно што у Анталију привлачи туристе из целог света. Највише Русе и Енглезе. Анталију називају "турским Лас Вегасом".

"Оно што је карактеристично за Турску су хотели ризорти који се простиру на неколико хиљада метара квадратних са великим бројем ресторана и домаће турске кухиње", наводи Ивана Шкорић, туристички радник.

Анталијска регија излази на Средоземно море, испод планине Таурус. Са медитеранском климом и 300 сунчаних дана током године, овде туристичка сезона траје више од седам месеци.

У Турској, па и у Анталији, све је подређено и приређено за госте.

"После доброг одмора једемо боље, пијемо боље, одлучујемо боље и осећамо се боље. Клијенти из Србије долазе највише средином маја до краја октобра", наводи Мехмет Гундуз, директор Туристичке агенције "1А Травел".

У Анталији су и бројни тржни центри али и стари део града Калеичи, код древне римске луке са Хадријановом капијом из другог века. Осим античке и османлијске историје, у овом делу мале Азије се поносе и историјом хришћанства.

"Имамо пример апостола Павла који је управо у овој регији започео своју мисију ширења хришћанства. Такође, веома је интересантно да је ово родни крај Светог Николе, који је пореклом из Демре", наводи Драган Николић, новинар.

Од 2010. године туристичка размена између Србије и Турске је повећана, пре свега због укидања визног режима. Тако је прошле године у Србији највећи број туриста био управо из Турске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво