Српска и руска црква обележавају век од смрти Романових

Српска православна црква и подворје Руске цркве у Београду ће са благословом патријaрха Иринеја у уторак и среду обележити стогодишњицу смрти руске царске породице Романов.

Српска православна црква, како је рекао протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије и главни и одговорни уредник Телевизије Храм, има много разлога да се увек сећа Царске породице Романов и Светог лика Цара Николаја.

"Када су савезници мало затајили у допремању онога што је било најелементарније за опстанак српског народа који је прошао албанску голготу, Цар Николај их је подсетио на обевезе које имају као савезници према српској држави и српском народу", подсетио је прота Стојадин Павловић, и додао да је и владика Николај који је био савременик цара Николаја знао и подсећао да су руски народ и руска држава због Србије ушли у Велики рат.

"Народ може да буде дужан народу али оно чиме је руски народ задужио српски народ више је од формалних дуговања. То је љубав која никад не нестаје и која се никада не може надоместити ничим другим већ само љубављу. Зато је Српска православна црква увек уз оне људе који желе да заблагодаре за све те пријатељске односе које су имали руски и српски народ, руска и српска држава и, наравно, руска и српска православна црква", рекао је он.

Учешћем у овом значајном јубилеју, у његовој молитвеној прослави, поручио је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, "шаљемо и јасну поруку свима онима који се у ово време налазе у некој недоумици, где на коју страну треба да се окрене окрене Србија и где једино можемо потражити спас у овим тешким временима за српски народ".

Патријарх ће служити литургију у Руској Цркви 

Сутра са почетком у 9.00 часова, патријарх ће служити литургију у Руској Цркви на Ташмајдану у Светотројичком Храму, одакле ће после тога кренути Литија до споменика Цару Николају Другом у Улици Краља Милана, где ће бити одржан молебан, најавио је старешина подворја Руске цркве у Београду протојереј – ставрофор Виталиј Тарасјев.

На данашњој конференцији за медије у просторијама Телевизије "Храм" он је најавио да ће градоначелник Београда др Зоран Радојичић поводом овог догађаја уприличити свечани пријем у згради Скупштине града Београда.

Наредног дана у 12.00 часова у ректорату Београдског универзитета предавање о личности Цара Николаја и о његовим везама са Србијом и српским народом, одржаће архимандрит Михајло Биковић, настојатељ Манастира Јовања, проф. др Зоран Мирковић са Правног факултета и политиколог и историчар др Борис Милосављевић.

Предавање је отворено за јавност и организатори позивају све заинтересоване грађане да се у среду, 18. Јула у 12.00 часова у што већем броју окупе у ректорату Београдског универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара