Триван: Сумња се да су хемијске материје узрок проблема на депонији у Кикинди

Обилазећи депонију у Кикинди, на којој је пре око две недеље пронађен недозвољени отпад, министар екологије Горан Триван је истакао да се сумња да су узрок проблема хемијске материје. Компанија "ФЦЦ ЕКО" саопштила је да је и даље убеђена да ће резултати лабораторијске анализе узорака са депоније у Кикинди, као и истрага, потврдити да та компанија поштује све важеће прописе и законе.

Истрага је у току, а анализу узорака земљишта обавља Институт Винча.

Резултати ће бити познати за око месец дана.

У оквиру истраге, биће утврђено да ли је дошло до пропуста и евентуалне контаминације, што ће показати узорци након детаљних анализа стручних институција, рекао је министар Триван.

"Да ли постоји основаност сумњи, показаће истрага, а јавност ће бити благовремено обавештена о резултатима анализа узоркованих материја из отпада и земљишта", рекао је министар.

Према његовим речима, сваки део Србије мора бити проверен. 

"Бавићемо се свим предузећима која се баве третманом опасног отпада, као што ћемо се бавити свим депонијама где се одлаже отпад како би знали шта се на њима дешава, како се њима управља, а да би спречили евентуална загађења, и у томе неће бити изузетака", истакао је Триван.

Он је, како је саопштило министарство, нагласио да је веома важно да предузећа која послују са опасним отпадом, раде то на законит начин. 

"Стриктно ћемо поштовати закон, без обзира о коме се ради, великој или малој фирми, како би заштитили здравље и безбедност наших грађана. Здравље нације непосредно зависи од стања животне средине и зато је недопустиво загађивање земљишта, депонија, загађивање воде и било каква деградација животне средине. Профит ни у ком случају не може бити и није важнији од нашег здравља", истакао је Триван.

Министар је додао да је доласком на депонију желео да покаже да ће сви, било да су страни или домаћи инвеститори који се баве прерадом отпада бити проверени.

Регионалним центром за управљање отпадом у Кикинди управља ФЦЦ. 

Сарадници из Министарства екологије потврдили су нам да су прелиминарне анализе показале да нема радиоактивности.

ФЦЦ: Истрага ће потврдити да смо поштовали прописе и законе

Компанија "ФЦЦ ЕКО" саопштила је да је и даље убеђена да ће резултати лабораторијске анализе узорака са депоније у Кикинди, као и истрага, потврдити да та компанија поштује све важеће прописе и законе.

Пошто цео процес истраге још траје, сувише је рано да се доносе закључци, истиче се у саопштењу издатом поводом конференције за штампу Министарства заштите животне средине и обраћања министра Горана Тривана на месту тек започете истраге, на депонији у Кикинди. 

Та компанија је, износећи детаље процеса истраге у регионалној депонији, навела да је тамо само током ове године спроведено пет инспекцијских надзора.

"Све ове инспекције из 2018. као и током 2017. показале су да Регионални центар за управљање отпадом у Кикинди послује у складу са свим законским прописима и захтевима очувања животне средине и да не загађује подземне воде", додаје се у саопштењу. 

ФЦЦ такође указује да је јавни тужилац наложио да анализу изврши Институт у Винчи.

"Према нашим информацијама, лабораторија у Винчи није акредитована да обезбеди анализу за одређене параметре узорака. Такође је под знаком питања учешће наших конкурената у процесу узимања узорака. Са друге стране, ФЦЦ није добио дозволу да узме своје сопствене узорке или да анализу истих узорака уради нека независна и овлашћена лабораторија из Чешке", додаје се у саопштењу.

Под знаком питања је, како се наводи, такође чињеница да су два директора ФЦЦ компаније затворена само на основу резултата незавршене инспекције и оправдање за то је могући ризик да напусте земљу.

"Пошто је основни интерес ФЦЦ усаглашеност са законом, компанија обезбеђује сву потребну сарадњу са свим званичним институцијама, као што су полиција и јавно тужилаштво", додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво