Србија у Програму ЕУ за заштиту права и једнакост грађана

Потписивањем Споразума о приступању Програму ЕУ за права, једнакост и држављанство, који промовише заштиту и примену права која обезбеђују једнакост грађана, Министарство рада жели да покаже да је одговорно и да учествује у борби против насиља и дискриминације, рекао је министар за рад, запошљавње, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Програм подразумева да Србија може да аплицира за 439 милиона евра, колико износи фонд ЕУ када су у питању пројекти из те области, те да су средства отворена за све државне инститицује како би могле да их користе заједно са Министарством.

Наводећи да ће Министарство обезбедити 20 одсто учесћа у пројектима из тих области, Ђорђевић је казао да је идеја да Министарство заједно са локалним самоуправа аплицира за средства ЕУ.

"Нама и јесте идеја да у наредном периоду отворимо јавни позив где ћемо пружити могућност локалним самоуправама да заједно са Министарством аплицирају, како би у области коју ЕУ жели да финансира, а то су право и једнакост, инклузија Рома, борба против насиља и дискриминације, заједно учествовали", казао је Ђорђевић. 

Говорећи о мигрантима, Ђорђевић је рекао да Србија са ЕУ ради на пројектима везаним за то и додао да је ниво сарадње Србије и ЕУ у тим пројектима пример како би и неке земље ЕУ требало да функционишу. 

"Најбољи пример за то јесте сарадња када су у питању малолетници. Србија је предузела све када је у питању збрињавање малолетника, како бисмо им пружили све што им недостаје у земљама из којих долазе, а то је детињство, право на образовање", рекао је Ђорђевић. 

Додао је да ће Србија наставити заједно са ЕУ да ради на решавању мигрантске кризе.

"Видећете да функционишемо на најбољи могући начин. Србија је равноправан члан са другим чланицама ЕУ у овом сегменту. Мислим да смо на правом путу. Са сигурношћу могу да кажем да ће Србија врло брзо бити у ЕУ", рекао је Ђорђевић.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици, који је присуствовао потписивању, навео је да је оно омогућено одлуком комисије од 2. јула да Србија буде део програма. 

"Србија је прва земља Западног Балкана која се придружила овом програму. Програм назначава поруку важности владавине права. Омогућиће Србији да додатно развије област једнакости и права, а фокусира се на девет циљева", казао је Фабрици.

Навео је да су циљеви промовисање недискриминације, сузбијање ксенофобије, сузбијање хомофобије, унапређење права особа са инвалидитетом, унапређење односа жена и мушкараца, превенција насиља над људима, те обезбеђивање највишег нивоа заштите података. 

Фабрици је казао да Програм траје седам година, с буџетом од 440 милиона евра, односно 63 милиона евра годишње.

"Пројекат ће омогућити реализацију бројних активности: обуку, развијање капацитета, а важан је и за процес приступања Србије ЕУ и за испуњење услова из поглавља 23 и 24", казао је Фабрици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво