Идворска школа за младе научнике

Родно место Михајла Пупина сваког лета постаје стециште младих талената. Најбољи ученици из целе Србије учествује на научном и едукативном кампу Михајло Идворски Пупин. Интерсесовање је сваке године све веће.

Улазница за камп су освојене медаље на такмичењима из математике и физике. Многима ово није први боравак у кампу. Али некима јесте.

"Мени је ово прва година у кампу и из прича сам чуо да овде може много тога да се научи", каже Филип Митић из панчевачке гимназије "Урош Предић". 

Његов имењак је из гимназије је ту други пут. "Други пут сам у кампу и врло је значајан зато што много научио. Поред тога је и добро друштво", рекао је Филип Ранковић.

Драгиша Матић, учитељ у Идвору, и овој генерацији ће испричати своју причу о Пупину.

"Желимо да сам лик и дело Михајла Пупина на њих делује као стимулација, да виде да се и из мале средине, великим радом, жељом за знањем може подићи до звезда, као што је то мајка Олимпијада говорила свом сину Михајлу", истакао је Драгиша Митић.

Ово је наградни камп за најбољу децу Србије.

"Камп је бесплатан за ученике.  Када смо сагледали све шта они раде овде, на који начин, какве ученике позивају, нисмо могли да одбијемо тај моменат пружања подршке", истиче Милош Благојевић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

О новинама говорио је Драгољуб Цуцић, директор регионалног центра за таленте "Михајло Пупин".

"Ове године радиће експерименталне задатке са државних такмичења из физике, које су сви радили, али у форми компјутерске симулације, што сигурно нису радили по школама", указао је Цуцић.

Камп траје десет дана. Ђаци имају два ментора а предавачи су студенти и професори Унверзитета у Београду и чланови МЕНСЕ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи