"Златна коса", ђидија и рајачки вашар

"Косидба на Рајцу" која подсећа на сеоске мобе и народна окупљања, једна је од најпосећенијих манифестација у Србији. Окупила је велики број такмичара, културно-уметничких друштава и туриста. Проглашени су најбољи косачи.

Звук откоса, мирис планинске траве, најлепше народне ношње, песма, стари обичаји. Искусни косачи на ливадама Рајца одмеравају вештину и снагу у ручном кошењу. На крају традиционалне косидбе "Златна коса" припадне најбољем.

"Сваке сам године овде, једноставно, срастао сам са Рајцом, победник сам шест пута до данас и, ево, ако сам данас победио, седам", рекао је Сладојевић из Мркоњић Града, добитник награде "Златна коса".

Титула ђидије ове године остаје на Рајцу, јер је освојио косач Ненад Радивојевић из Славковице, као најизгледнији по ношњи, стасу и песми. Како обичаји налажу, он ће предводити косаче већ наредне године.

"Волим да обучем ношњу, волим да обујем опанке, да ставим шајкачу, да косим – волим ту традицију. Све ме то вуче да учествујем", рекао је Радивојевић.

Косидба на Рајцу прославила је планину коју гости из читавог света посећују не само у време тродневне међународне туристичке манифестације.

"Од 20.000 до 30.000 људи, некад и 60 буде на ливадама где нема становника. Рајац није насељен, нема ниједног становника, има неколико туристичких објеката па довести 20.000 или 30.000 људи на ливаде јесте изазов", рекао је Владимир Ивановић из Туристичке организације "Љиг".

Доброј посећености једне од најстаријих манифестација у Србији, осим такмичења косача, доприноси и традиција рајачког вашара који се одржава више од сто година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи