Ефекти наплате пластичних кеса – да ли се цегери враћају у моду?

Прошле године Министарство заштите животне средине са два трговинска ланца направило је договор да се пластичне кесе у њиховим трговинама наплаћују. Ефекта, кажу, већ има, али и посла. Од данас се у ту акцију укључују још два трговинска ланца.

За седам динара у неким продавницама можете да купите један од најјефтинијих производа – кесицу прашка за пециво или две жваке. Ако затражите и кесу, рачун је девет динара.

"То је једини начин да престанемо да купујемо најлон кесе. Морамо да имамо развијену еколошку свест да су лоше за нашу планету", каже старија грађанка. Истог става су и млађи. "Без разлога толико загађујемо", рекао је анкетирани младић.

Наплата је један од најбољих начина да се њихова употреба смањи. То показује и статистика. У неким земљама њихова куповина смањена је за чак 90 одсто. Али тек када су кесе добиле цену.

"Већ првих дана од наплате кеса које коштају само два динара, ефекат је био да је смањена потрошња кеса и њихово коришћење за 50 посто. У овом тренутку податак је још бољи, чак 60 посто мање кеса користимо само захваљујући томе што их сада наплаћујемо", рекао је министар Горан Триван.

Док се у Србији све купљено стави у кесу, њихова употреба потпуно је забрањена у 35 држава. И у земљама Европске уније све се мање користе.

"Често имамо утисак да овакве иницијативе јесу неки услови ЕУ, али ако погледамо суштину, могу вам побројати државе попут Уганде, Руанде, Танзаније, Кеније, Сомалије које су овај проблем правно регулисале. То је ствар коју можемо решити без великих финансијских издатака за разлику од осталих проблема – отпадних вода, дивљих депонија, за које је потребно више стотина милиона евра", објашњава Марко Вујић са Факултета политичких наука.

На крају године ће се сумирати резултати и постигнути ефекти. Ако не буду задовољавајући, ресорно министарство не искључује могућност да употребу пластичних кеса трајно забрани.

"Врло смо пажљиво ослушкивали и ослушкујемо реакције грађана, јер је важно да у свакој еколошкој акцији учествујемо сви и да сви разумемо због чега то радимо", наводи министар.

Пре више од три деценије пластичне кесе биле су реткост. Свако домаћинство имало је плетену корпу или цегер. Уз масовно коришћење пластичних кеса, нестали су они који плету корпе, шију цегере. Можда ће се они поново наћи на рафовима, а стари занати поново заживети.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво