Фризер ког познају сви мигранти у Шиду, салон увек пун муштерија

У Шиду има десетак мушких фризера, али мигранти из прихватних центара Принциповац и Адашевци одлазе само у један. Жељко Пањик никада није одбио да их ошиша и обрије, а његов салон је увек пун муштерија из Сирије, Авганистана, Ирана.

Фризер на српском, муштерија на енглеском – тако почиње сваки договор, једини који је разумљив и за мајстора и за муштерију. Додатни захтеви објашњавају се рукама, а из салона се, кажу, не излази без осмеха.

Жељко каже да мигранти причају на енглеском, који он не говори, али да разуме када на том језику кажу "машиница", као и бројеве од један до пет.

Пошто знају да фризер не разуме енглески, мигранти покажу слику по којој он ради. "Кажу 'океј', онда знам да је добро. Кажу 'хвала' на српском. Кад кажу 'хвала, брате', знам да су баш задовољни", прича Пањик.

За добру вољу, мајстор додаје, језик није битан. Из захвалности за гостопримство и уредан изглед, муштерије су научиле и српски. "Леп сам, добро, хвала", каже један од њих на српском.

Амир Монсени из Ирана је три месеца у прихватном центру Принциповац.

Док чека да настави пут ка Немачкој, у салону је редован гост. Купио је и маказе. "Бићу фризер. Учим сад, овде у Србији, од мајстора", каже Монсени.

У салон долазе и Шиђани

Берберница је интернационална од када су мигранти стигли у Шид. И док име не могу да изговоре, за брицу из салона "Ђурђевак" сви знају.

Због нових муштерија из Сирије, Ирана, Авганистана, ретки су Шиђани који више не долазе у салон.

"Они долазе много уреднији од неких који ту долазе и хигијена је на одличном нивоу. Tако да нема разлога да ми смета, да се осећам нелагодно", каже Владимир Димитровски из Шида.

Жељко Пањик прича да мигранти некад покажу слике мајке, сестре, брата, жене, деце.

"Страшно ми је жао што су напустили свој град, зато их радо шишам. Цене су исте као код нас, како за нашег човека тако и за њих. Докле год они буду били ту, ја ћу бити са њима", истиче Пањик.

Навикле су се муштерије и да су код мајстора Жељка шољице увек на столу. Уз фризуру, обавезна је и кафа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи