Љајић о туристичким агенцијама: Потребно одвојити жито од кукоља

Група од 106 ученика из Србије која јуче није могла да уђе у хотел у Љорет де Мару требало би данас да крене за Београд. Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић за РТС истиче да цео случај нема везе са туризмом и да је "мало рећи да је реч о превари".

Љајић је гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је особи која се налазила на лицу места са ученицима одузета лиценца пре неких месец дана и да је он, да би организовао путовање, нашао агенцију која регуларно послује.

Како је навео, они су заједно учествовали у превари родитеља и деце.

Министар је апеловао на путнике да увек имају уговор о путовању и да не пристају ни на никакве признанице да су уплатили нека средства, јер на основу уговора могу да се спроводе поступци.

У овом случају, како је рекао Љајић, на срећу постоје признанице да су родитељи уплатили новац али штета је много већа и тиче се имиџа агенција и туризма.

Љајић је рекао да ће по важећем закону агенцији бити одузета лиценца али да ту има посла и за друге надлежне органе, не само за туристичку инспекцију.

Додаје да се водило рачуна да се не угасе мале агенције али да ће морати да се уведе ред и да се пооштре услови како би у бизнис ушли само они који знају да раде тај посао.

"Не може свако коме падне на памет да оснује агенцију са једним или два запослена да узима оволике паре а ми после да јуримо осигуравајућа друштва да се та средства надоместе, а неко је зарадио новац од класичне преваре", рекао је Љајић.

Додао је да се размишља о могућим законским решењима која би могла да укључују веће гаранције и већи кеш депозит за оснивање агенција који би могао да буде минимум 10.000 евра.

Министар Љајић каже да је постојећи закон по европским стандардима али да не постоји друштвена свест и да се зато дешавају преваре.

Апеловао је на грађане и да се што више информишу пре одласка на путовање и уплате аранжмана, да виде с ким имају посла и да ли је некоме одузета лиценца. Истакао је да је потребно одвојити жито од кукоља.

Када је реч о телекомуникационим услугама, Љајић је рекао да је постојала једна неправична пракса, да нпр. ако је потписан уговор са неким оператером који траје две године, и незадовољни сте после пола године, нисте могли да га раскинете ако не платите све рате у трајању од две године.

Убудуће ће се у таквим случајевима плаћати само разлика између попуста и реалне цене, поручио је Љајић.

Наводи да је то велика ствар и да је предлог закона прошао владу и да очекује да се то на јесен нађе у Скупштини.

Министар је најавио и могућност колективне тужбе приликом заштите потрошача. Додао је да се то решење усклађује са законима и да ће моћи да се користи у свим ситуацијама када је угрожен колективни интерес.

Објашњава да постоји читав низ случајева када је колективни интерес угрожен, појединачне штете су мале али је заједничка штета огромна.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи