Сваког дана нас је за 107 мање, нестаје ли Србија?

Обележава се светски дан становништва. Сваког дана у Србији је 107 становника мање него претходног. Сваке године око 16.000 људи оде из земље. То највише погађа мале средине.

У Трстенику је у 2017. години рођено 206 беба, што је за сто беба мање него 2016. године. У првој половини ове године рођене су тек 83 бебе, што ову општину чини једном од 15 са најлошијом демографском картом.

"Углавном је проблем у томе што се женска популација све касније одлучује на рађање и све је већи број стерилитета, а онда је самим тим и све већи број година у којима се оне лече", каже др Драгица Гочанин Пејчић, гинеколог акушер у Дому здравља у Трстенику.

Опадање наталитета у овом месту последица је и одласка младих, најчешће зато што ту не могу да нађу посао.

"Лоцирали смо то као један од највећих проблема. Повећали смо надокнаде за прворођену децу, незапослене породиље имају примања годину дана по 10.000", каже Александар Ћирић, председник општине Трстеник.

Нове мере помоћи тој али и свим другим општинама предвиђене су и Новом стратегијом за подстицај рађања, која је усвојена у марту ове године. Циљ је да свака жена у просеку роди бар два детета.

За овакве резултате неопходно је време, али и темељан рад на многим областима која укључују живот породице.

"Тако што ћемо економски ублажити цену родитељства, тако што ћемо радити на усклађивању рада и родитељства, тако што ћемо подстицати јединице локалне самоуправе да уваже неке своје специфичности и да градови и општине, у зависности од културолошких својстава, улажу у оно што мисле да је највећи приоритет како би стварали услове да млади људи доносе одлуку да нас буде више", каже Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Низак природни прираштај довео је до поремећаја у старосној структури, па је просек живота сада 43 године, што Србију сврстава у седму државу у Европи по старости.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво