Странци у Новом Милановцу, радна акција уз дружење са мештанима

Седморо младих из Данске, Белгије, Шпаније, Поругалије и Мексика, у оквиру "Еко-фан кампа", борави у шумадијском селу Нови Милановац. Чисте и уређују школско двориште, а одмах су се спријатељили са мештанима.

Споразумевају се на енглеском језику, рукама, а највише осмехом. Свако зна свој део посла. Једни сређују школу, други двориште, осликавају мурал, обележавају терен на игралишту.

Њихов домаћин Анђела Кондић пре две године се вратила у Нови Милановац и решила да оживи село.

"Белгијска села су већа, а ваши људи топлији, срдачнији. Посебно ме радује што реновирамо школу која је стара више од века", каже Омбелин Борсус из Белгије.

Оскар Пијете из Шпаније каже да доста раде, али се и друже. "Био сам у кампу у Француској, али овде срећемо више људи. Доста радимо, али се и дружимо. Одиграли смо и фудбалску утакмицу са мештанима и победили", навео је Оскар.

Анђела Кондић објашњава како су распоређени задаци.

"Деца су сваки дан овде, фарбају ограду са нама. Мало старији мештани, који су стручни, фарбају учионице, односно крече, баш су нам доста помогли. Старији су задужени да нас обрадују неком фином домаћом храном", прича Анђела.

Андреа из Португалије већ је научила српске речи. Поред природе највише јој се допада храна. За то су се побринули мештани, чије село први пут посећују странци.

"Прво сам им направила гибаницу, онда старе бакине уштипке. Пекли смо и прасе на ражњу, овде у Новом Милановцу и они су били одушевљени", указује Зорица Јовановић.

Прешли су на хиљаде километара да би се у својој еколошкој мисији први пут срели у срцу Шумадије.

Донели су културу и традицију својих земаља, показали да се заједно може много. Селу са око 400 житеља остављају "хвала", на различитим језицима и отиске својих вредних руку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво