Чемерник – стециште љубитеља природе, ловаца и уметника

Читав југ Србије обилује мало познатим природним лепотама. На планини Чемерник, двадесетак километара изнад Црне Траве, је ловиште Валмиште. До почетка сезоне угостили су уметнике, учеснике ликовне колоније "Скобаљић град" коју овде већ неколико година организује Дом културе из Вучја.

Ако путевима и оскудева, обилује природним богатствима и лепотама. Буква и бреза царују Чемерником. На 1.500 метара надморске висине рај за европског јелена и дивљу свињу. До три хранилишта ловишта Валмиште по мало сена и кукуруза стижу у сумрак.

"Ми их прихрањујемо свакодневно, али оне долазе тек предвече, значи морамо да сачекамо да би их видели", каже пословођа ловишта "Валмиште" Братислав Ристић.

Комерцијално ловишта "Србијашума" на Чемернику спремно је за 1. август и почетак сезоне.

"Могу да се најаве, да дођу, да преноће, да одстреле и да како да вам кажем, уживају у овој лепоти," објашњава Милан Милић из Шумског ганзиства ЈП "Србијашуме" из Лесковаца.

Док домаћи и страни гости не стигну ово је станиште уметности. Тишина, планинска свежина, недирнута природа, непресушна су инспирација.

"Зов ове природе је баш права ствар за људе који стварају и који остављају траг и огледало своје душе на овим подлогама", сматра уметник из Вучја и оснивач колоније Братислав Анђелковић.

"Поглед може да вам оде далеко, што је ваздух чист и што је друштво одабрано", наглашава сликар из Ниша Љубиша Коцић .

И сликар из Зубиног Потока Драгослав Божовић каже да је амбијент изванредан за сликаре и за стварање.

Трајање колоније која постоји већ 16 година гарантује верност најстаријих и одзив младих уметника.

"Ја сам овде други пут заредом и драго ми је што могу да учествујем са њима и што могу од њих доста тога да научим", каже млада учесница колоније из Лесковца Петра Младеновић.

Из подножја Кукавице колонија је на скоро 100 километара удаљени Чемерник стигла пре пет година.

"Врло је сличан амбијент и надам се да ће и кад вратимо колонију на Кукавицу и у Вучје поново ти наши уметници имати исте услове да оставе исте такве чак и боље резултате", верује директор Дома културе Вучје Братислав Станисављевић.

Чемерник и ловиште "Валмиште" виђени очима и душом десетак уметника биће пред публиком у Вучју наредне седмице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи