Положени венци поводом годишњице Јаворског рата

Полагањем венаца на Калипољу, обележене су 142. године од Јаворског рата (1876-1877), у коjем је Србија у сукобу са турским снагама изгубила близу 20.000 војника. Венце су положили генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, представници Војске Србије, општина Ивањица и Нова Варош. Поводом годишњице, Селаковић је отворио пут преко села Љепојевићи који повезује Златиборски и Моравички округ.

Никола Селаковић је истакао важност окупљања и љубави према прецима и њиховим великим делима, али и да се окупљања обележавају оним што је важно за садашњост и будућност.

"Данас је таква прилика, када на један велики херојски дан наше прошлости, отварамо пут који ће додатно повезати општине Ивањицу и Нову Варош, као и јужни део Моравичког и Златиборског округа", рекао је Селаковић, који је отворио новоасфалтирани пут преко села Љепојевића.

Према његовим речима, свако је радио колико је могао, знао и умео, а захваљујући пре свега покровитељству Александра Вучића и ентузијазму Хуманитарне организације Стара Рашка, овај велики јубилеј их је оживео.

Председник Ивањице Зоран Лазовић истиче да је ово велики дан јер се 142. година Јаворског рата обележава на најсвечанији могући начин, отварањем трасе која је од великог значаја за локално становништво.

Хуманитарна организација "Стара Рашка" из Београда пре 10 година је на Јавору основала Сабор српске омладине из матице и расејања, а та манифестација је постала државна, ушавши пре три године у календар Војске Србије.

Председник УО те организације Војин Вучићевић каже да је поносан на планове које држава има према овом крају.

"Сви треба да подржимо да планина Јавор служи да омладина дође и да се овде окупља, а на нама и на локалним самоуправама је да изградимо потребну инфраструктуру и да направимо једну јединствену туристичку дестинацију. То је пут и начин да задржимо народ", сматра Вучићевић.

Изгубљени Јаворски рат био је увод у победу Србије у Првом балканском рату 1912.

Златиборски и Моравички округ спојени асфалтним путем

Златиборски и Моравички округ коначно су спојени асфалтним путем преко села Љепојевићи, па између Ивањице, Нове Вароши и Сјенице више нема природних препрека и мештани околних села могу лакше да функционишу.

Пут преко Љепојевића свечано је отворио генерални секретар председника државе.

"Велика ми је част да управо на десетогодишњицу почетка обележавања Јаворског рата отворимо асфалтни пут за који се надам да ће послужити да у будуће време много више људи њим долази, него одлази из ових прелепих српских крајева", рекао је Селаковић.

Председник општине Нова Варош Раде Васиљевић наглашава да је пут веома важан за ове крајеве.

Његов значај је немерљив кад је у питању развој привреде и пољопривреде, истакао је Васиљевић и додао да су села у тој области позната по највећем броју крупних сточара којима ће пласман производа и транспорт сада бити увелико олакшан.

"Много улажемо и у развој туризма, јер је ово је одлична дестинација која ће спајати читаву Србију са Ивањицом и Новом Вароши, па ће моћи да виде наше прелепо језери Увац, или светско чудо како га ја назвао Си-Ен-Ен", рекао је Васиљевић.

Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, истакао је немерљиви значај што је два округа спојено на овај начин.

"Годишњицу Јаворског рата обележавамо на најбољи могући начин, јер отварамо пут који ће спојити три општине и имати велики значај за мештане. Велику захвалност дугујемо председнику Александру Вучићу и Влади за овај пројекат који је коштао око 30 милиона динара, али и за све оно што чине за овај крај", нагласио је Лазовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи