"Нема никаквог 'америчког вируса', па нема места ни паници"

Вест да се "амерички вирус" појавио код малишана у Обреновцу узнемирила је бројне родитеље, али епидемиолози истичу да се није појавио никакав нови вирус, нарочито не "амерички", већ да је реч о познатој болести руку, стопала и уста (Hand, Foot and Mouth Disease) која је честа у дечјим колективима, брзо пролази и углавном не оставља последице.

Директор Дома здравља Обреновац Бојан Пешић каже за Танјуг да су пре месец дана имали епидемију локалног типа у вртићу "Весељко", где је од болести руку, стопала и уста оболело двадесет двоје деце, а епидемиолог Биљана Беговић Вуксановић из ГЗЗЗ каже да први пут чује да је узрочник те болести некакав "амерички вирус".

"Болест руку, стопала и уста јесте вирусно обољење, али први пут чујем да је узрочник некакав 'амерички вирус'. Болест изазива вирус из групе ентеровируса", каже Беговић Вуксановићева за Танјуг.

Појашњава да се болест најчешће јавља код деце до пет година и да је карактерише осип по стопалима, рукама, лицу, те је због тога и добила назив болест руку, стопала и уста.

"Болест обично пролази са благим или чак никаквим симптомима. Може се јавити осип, малаксалост, губитак апетита, гушобоља", појашњава Беговић Вуксановићева и наводи да се вирус преноси директним контактом са зараженом особом, а да инкубација траје три до седам дана.

У исто време када је у обреновачком вртићу "Весељко" оболело двадесет двоје деце, била је епидемија и у вртићу на Новом Београду, где је оболело седморо малишана.

Прошле године у Београду су биле две епидемије болести руку, стопала и уста, а у 2016. години седам, углавном у предшколским установама.

број коментара 0 пошаљи коментар