Графички колектив привремено на Косанчићевом венцу

До коначног решења о простору у који ће бити премештен Графички колектив ће користити атеље на Косанчићевом венцу 19 и позвао је све пријатеље да у суботу, 14. јула, у 11.55 сати формирају "живи ланац" на Обилићевом венцу како би на симболичан начин обележили пренос Куће графичара са једне на другу локацију.

"Наша тела формирала би живи ланац добрих намера од Обилићевог до Косанчићевог венца. Заједничком имагинацијом тако селимо и атмосферу, енергију и слодобан дух Графичког колектива, као и његов морални и професионални кодекс", истичу чланови Графичког колектива.

Пошто је зграда на Обилићевом венцу 27, у чијем приземљу је Галерија Графичког колектива, реституцијом враћена првобитним власницима, а они су је продали угоститељском предузећу, Графички колектив је остао без свог простора.

Последњи предлог, изнет 2. јула на састанку чланова Управног одбора Графичког колектива и министра културе и информисања Владана Вукосављевића, јесте да се Графички колектив пресели у зграду "Прогреса" у Кнез Михајловој улици.

Према речима уметничке директорке Галерије Графичког колектива Љиљане Ћинкул, претходни предлог Министарства културе да се Графички колектив пресели у простор у Бетон хали, стављен је у други план као знатно захтевнији и сложенији за реализацију.

Док не буде решено питање простора, архива, документација и део колекције Графичког колектива биће у атељеу на Косанчићевом венцу, који је мањи од простора на Обилићевом венцу.

Ћинкулова каже да је и простор на Обилићевом венцу био недовољно велики за смештај колекције од преко од 5.000 графика, због чега се део налази на Факултету ликовних уметности.

број коментара 0 Пошаљи коментар