Од викенда усељавање у првој кули "Београда на води"

Изградња прве куле у "Београду на води" је завршена и за викенд ће почети усељавање станара.

Тиме је завршена прва фаза пројекта, а завршне припреме у кули А, пред усељење, обишли су градоначелник Београда Зоран Радојичић и министар финансија Синиша Мали који су истакли да се "Београд на води" реализује на милион квадрата, са 6.000 станова, где ће живети 14.000 људи, док ће 12.000 људи радити у том делу града.

Мали је истакао да је "Београд на води" симбол напретка и промена у Београду и Србији и обећање које је испуњено.

"Сећам се да сам 2014. године стајао овде, ово је био један од најружнијих делова града, са пуно складишта, напуштених барака, пацова, змија... Данас је ово највеће градилиште у овом делу Европе, где дневно ради 1.400–1.500 радника", рекао је Мали.

Додао је да је тим пројектом покренута је домаћа грађевинска индустрија, привреда, а делом и захваљујући управо "Београду на води" раст БДП-а у првом кварталу ове године је 4,6 одсто.

"Зато се радујем предстојећем викенду, када ћемо имати усељење првих станара у ове две прве. Сећам се како су се неки смејали када смо причали да ћемо да градимо 'Београд на води', када сам најавио продају станова, а сви станови у две куле су продати и од викенда креће постепено усељавање", рекао је Мали.

Захвалио је председнику Александру Вучићу јер је, каже, пројекат резултат визије човека који је знао шта жели и како жели да промени Србију и Београд – са новим радним местима, смањењем незапослености, економским реформама, покретањем привреде...

Захвалио је и градоначелнику Радојичићу, који га је "наследио" на тој функцији, што наставља политику изградње и нових инвестиција.

Радојичић је истакао да је "Београд на води" можда и најзначајнији пројекат током претходних деценија, који мења изглед и визију града и чијом се реализацијом остварује сан ранијих руководилаца Београда, а град на модеран начин спушта на реке.

"Посебно ми је значајна променада, где грађани могу да шетају, рекреирају се, уживају, попут житеља бројних европских и светских градова. Београд почиње да личи на Њујорк, Лондон, Париз, који имају нешто слично, али Београд има и географску специфичност коју они немају", рекао је Радојичић.

Додао је да ће део поред реке, уз стари део града, бити нови центар, који ће бити важан и туристима, али и Београђанима и подсетио да следи изградња пасареле до Бетон хале, као и гондола од Калемегдана до Ушћа.

Мали је додао да је у току изградња две куле, једне која је "стигла" до 20. и друге која већ има 17. спратова, а које ће, како је рекао, бити усељене наредне године.

У току су и радови на изградњи тржног центра, на 300.000 квадрата, а ускоро креће изградња велике куле, која ће бити највиша у централној и источној Европи.

У септембру 2015. године, тада премијер Александар Вучић и представник "Игл хилса" Мухамед Алабар поставили су камен-темељац за две стамбене куле, чиме је званично почела изградња пројекта "Београд на води", вредног 3,5 милијарди евра. 

број коментара 15 пошаљи коментар
(четвртак, 12. јул 2018, 21:35)
anonymous [нерегистровани]

Kranj

Beograd posećujem od 1985 svake godine svaki put mi je sve lepši i veći.živeo naš-vaš Beograd,u budućnosti nova prestolnica sveta.

(четвртак, 12. јул 2018, 16:17)
anonymous [нерегистровани]

Bg na vodi

Pametnom coveku je sve jasno.Gradi se samo u Beogradu,a ostalo je sve zapusteno .Citave familije napustaju svoja domacinstva i hrle u Beogradsku Betonsku dzunglu.Prazna sela na sve strane .

(четвртак, 12. јул 2018, 16:11)
Ticabg [нерегистровани]

Lepota

Biće to nešto divno što će krasiti Bg!!

(четвртак, 12. јул 2018, 15:07)
Teodor [нерегистровани]

Obećano, ispunjeno

Ovim je dokazano da je obećanje bila obeza koja je ispunjena. Čestitke predsedniku Vučiću, vladi i timu koji odgovorno radi na ovom projektu. Takodje, čestitke stanarima.

(четвртак, 12. јул 2018, 14:31)
darija [нерегистровани]

da

Svim stanarima zelimo prijatno useljenje.

(четвртак, 12. јул 2018, 14:10)
Milan [нерегистровани]

Realizacija

Realizacija projekta Beograd na vodi je pravi pokazatelj da to nije bila samo priča. Veliki posao je urađen i to se mora priznati.

(четвртак, 12. јул 2018, 14:00)
sanja [нерегистровани]

saradnja

Srecno useljenje svim stanarima !!!

(четвртак, 12. јул 2018, 13:47)
anonymous [нерегистровани]

d

Na ovo samo hejter moze da kaze nesto lose. Ljudi koji vode Beograd stvarno svoj posao obavljaju odgovorno i savesno. Ovo je do sada najveci realizovan projekat.

(четвртак, 12. јул 2018, 13:45)
Uros [нерегистровани]

bg

Ovakva kula je do sada nesto nevidjeno u Srbiji. Beograd ima stvano potencijala da postane turisticka prestonica Evrope.

(четвртак, 12. јул 2018, 13:41)
Ana [нерегистровани]

Čestitka

Sa srećom svim budućim stanarima "Beograda na vodi"