Пуне ординације педијатара, од стомачних тегоба до осипа

Респираторне инфекције, стомачне тегобе, црвенила на кожи – разлози су због којих су ординације педијатара ових дана пуне.

Време је ових дана променљиво – мало сунца па мало кише, температура око 30 степени, па нагли пад температуре због јаких љускова, грмљавине и ветрова. Све то утицало је да ординације у домовима здравља буду пуне готово као зими. Много посла имају и лекари за одрасле и педијатри.

"Ове временске промене повећале су број деце која долазе са симптомима респираторних инфекција. Не захтевају антибиотике, само праћење. Више деце је долазило и због стомачних тегоба – повраћање, лоша столица", истакла је др Биљана Алексић из Дома здравља Стари град.

Указује да је, када су стомачне тегобе у питању, хигијена руку најважнија.

"Често прање руку пре сваког оброка, након тоалета, често мењање пешкира. Важно је појити децу, не дозволити да изгубе течност. То су стомачни вируси који су чести у летњим месецима, није тровање храном", објаснила је др Алексић.

Деца долазе код лекара и због црвенила на кожи.

"То може бити вирусно или алергијска реакција на нешто што је дете појело а није довољно опрано или пак од излагања сунцу", навела је др Алексић и истакла да свакако треба доћи код лекара како би се утврдило да ли је алергијско или вирусно.

Говорећи о малим богињама, докторка је истакла да се континуирано спроводи акција вакцинисања деце, и да летњи месеци нису разлог да се не дође на вакцинацију.

У Србији влада и грозница Западног Нила. Ако време дозволи, данас ће у Београду бити организовано запрашивање комараца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво