ЕТФ и Машински факултет повећали квоте за самофинансирајуће студенте

Сенат Универзитета у Београду потврдио је одлуку Комисије за упис да се прошире квоте за самофинансирајуће студенте на Електротехничком и Машинском факултету.

На ЕТФ-у квоте су проширене на смеру Електротехника и рачунарство за 40 самофинансирајућих студената, док је на Софтверском инжењерству уписано пет самофинансирајућих студената више.

Проширење квота одобрено је и Машинском факултету за 100 самофинансирајућих студената. 

На оба факултета повећање је одобрено у оквиру акредитованих квота. 

"Ми смо због доброг одзива и доброг успеха и квалитета кандидата тражили додатних 40 места на студијском програму Електротехника и рачунарство и пет места на Софтверском инжењерству. То нам је одобрено, одобрење је реализовано и кандидати су уписани", рекао је декан ЕТФ-а Мило Томашевић након седнице Сената.

Истиче да је упис већ завршен и да на том факултету неће бити другог уписног рока. 

Декан Машинског факултета проф. Радивоје Митровић појашњава да је пријемни на том факултету полагало 950 кандидата, али да квота од 520 буџетских места није попуњена, јер нису били задовољни показаним знањем кандидата из математике.

"Примили смо на буџет 465 кандидата, тако да ће у септембру бити расписан нови позив за буџетска места", појаснио је Митровић.

Ове године на факултете Универзитета у Београду пријавило се 18.500 кандидата, што је за 1.500 мање у односу на прошлу годину.

Проректор Универзитета у Београду проф. Нада Ковачевић каже да су на упису добро прошли и имали пуно кандидата ЕТФ, Машински факултет, Математички, ФОН, Медицински, Стоматолошки.

"Неколико факултета је лошије прошло – Технички факултет у Бору, Православно-богословски, Рударско-геолошки, Пољопривредни, имали су мање кандидата у односу на квоте по студијским програмима", појаснила је Ковачевићева.

Колико је буџетским места остало на ком факултету, како је рекла, знаће се ових дана када ће бити расписан и нови уписни рок.

"Свуда где је остало самофинансирајућих и буџетских места биће расписан нови конкурс", закључила је Ковачевићева.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 12. јул 2018, 10:22)
dragan [нерегистровани]

veza

Gde god da se traže mašinski inženjeri, tu vam za zaposlenje pre svega treba debela veza.