СССС: КУД "Бранко Цветковић" иселио јавни извршитељ, не ми

Културно-уметничко друштво "Бранко Цветковић" исељено је из просторија у центру Београда у којима су боравили 73 године, а из Савеза самосталних синдиката Србије кажу да нису они иселили КУД, већ јавни извршитељ по налогу суда.

Веће Савеза самосталних синдиката Југославије је 1992. године уступило КУД-у "Бранко Цветковић" пословни простор у центру Београда на коришћење без икакве накнаде, пише у саопштењу Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) у ком се додаје да од тада почињу и проблеми јер КУД није поштовао своју једину обавезу да редовно одржава просторије и плаћа комуналне трошкове који су "знатно увећани каматама, падали на терет синдиката".

СССС никада није тражио, наводи се у саопштењу, нити наплатио ни динара закупнине, већ је у складу са Уговором само захтевао редовно измиривање режијских трошкова. 

"Вишегодишње молбе и захтеви да поштују потписани уговор о пословној сарадњи и плаћају режијске трошкове, направљене мимо намене због које су просторије уступљене КУД-у, нису уродили плодом", пише у саопштењу. Због тога су, додаје се, Синдикат Србије и Црне Горе, а затим и СССС, као правни следбеник, били принуђени да се обрате судским органима ради принудне наплате дугованих износа на име режијских трошкова, као и поступка за раскид предметног уговора. 

Спор је завршен судским раскидом уговора 2008. године и тужбом покренутом пред судом за њихово исељење, наводи се и додаје да је СССС у наредне три године успео да судским путем наплати већи део својих потраживања.

"Тек после осам година јавни изврштељ је спровео судско извршење о исељењу, што је и учињено ових дана".

Истовремено из КУД "Бранко Цветковић", чији чланови већ неколико дана протествују због ове одлуке тврде да су избачени на основу пресуде од пре шест година, када је Веће самосталних синдиката Србије било власник зграде.

Како је изјавио Јован Шијацки, председник друштва, "у фебруару ове године добили су решење по коме се власништво зграде пребацује на Републику Србију", па тако, објашњава он за Новости, СССС немају право да их избацују. 

"Проблем је што катастар то још није завео, а извршиоци су дошли са старом потврдом да је Синдикат власник", рекао је Шијацки.  

Kако су Вечерње новости раније писале, судски извршитељ Бојан Исоски блокирао је простор у Београду који за рад користи КУД "Бранко Цветковић" по захтеву Савеза самосталних синдиката Србије са образложењем да не плаћа рачуне за комуналне услуге, што представници тог друштва негирају.

Председник друштва "Бранко Цветковић" Јован Шијачки рекао је да КУД постоји више од 70 година и да је тренутно један од три најбоља ансамбла у Србији.

Поводом овог случаја, заменик градоначелника Београда Горан Весић је раније данас рекао да Град за овај случај није надлежан.

"То је спор који се водио између КУД-а и Савеза самосталних синдиката Србије који се завршио на суду, а у коме Град нити је имао, нити је могао да има било каквог учешћа. Оно што ми можемо да урадимо то је да то културно-уметничко друштво код нас конкурише да добије неки други простор, по бенефицираним ценама", рекао је Весић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво