Београд нуди олакшице фирмама које користе ћирилицу

Како изгледају светски познати брендови исписани на ћирилици? У Русији, на пример, можете да видите ћириличке називе најпознатијих светских брендова. У Србији то није случај. Међутим, најпознатији амерички ланац кафетерија, који ускоро стиже у Србију, биће прва страна фирма која ће користити ћирилицу. Градске власти Београда најављују повластице за фирме које своје називе истакну на том писму.

Када се укрсте светски бренд и наше писмо – ћирилица, настаје, кажу, права атракција. Овај спој давно је познат на улицама Москве и Софије, а код нас је једна од мера да се заштити наше писмо. Најпре на улицама престонице. Фирме које су закупци просторија града имаће пет одсто попуста на све таксе ако назив фирме истакну на ћирилици.

"Тиме смо хтели да подстакнемо и друге органе и друге локалне самоуправе да на овај начин помогну да се сачува ћирилица", каже заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Од Славије до Кнез Михаилове више од 95 одсто радњи има назив на латиници, а нове погодности важиће и за стране и за домаће власнике.

"Када причате  са странцима и кажете да желите ћирилицу, да желите да сачувате своје писмо, они то разумеју зато што они чувају своје писмо и своју културу и ту нема проблема. Више проблема је са нашим људима који не разумеју и мисле да треба да заборавимо ћирилицу", каже Весић.

Према подацима Агенције за привредне регистре, у Србији су регистрована 127.604 привредна друштва и 234.269 предузетничких радњи, а број оних који су на ћирилици је занемарљив – тек око пет одсто привредних друштава и нешто више од један одсто предузетничких радњи.

"Један од начина је указивање на лепоту ћирилице. Ћирилица је стварно јединствено и лепо писмо, а и штета је да полако нестаје. Она нема никог другог сем нас", каже историчар Предраг Марковић.

Лингвиста Владо Ђукановић указује да би са "паметном пропагандом ћирилице" требало да се почне од првог разреда основне школе.

"У томе треба да издржите 20 година, до краја циклуса школовања", напомиње Ђукановић.

Пракса заштите културе, писма и језика позната је у свим земљама, па се у Француској нпр. наплаћују мање фирмарине компанијама које користе француске називе.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво