Трули прагови успоравају возове, пруга Ниш–Прахово чека обнову

Представници три општине са истока Србије затражили су помоћ од Министарства грађевине и саобраћаја за обнову пруге Ниш–Прахово. Ова пруга је веома важна за развој тог дела Србије и налази се у изузетно лошем стању.

Од 170.000 прагова на прузи Ниш–Прахово, више од 60 одсто је иструлило. Зато теретни и путнички возови иду просечном брзином од 30 километара на сат. За Сврљиг, Књажевац и Зајечар ова саобраћајница је једна од најважнијих.

"Очекујем да ће ова пруга врло брзо ући у поступак реконструкције, очекујем да ће бити могућности да то буде брза пруга и на тај начин ћемо још више значаја дати развоју источне Србије", наводи народни посланик Милија Милетић.

За привреднике је ова пруга најбржи и најјефтинији начин да робу транспортују до луке Прахово.

"Ако стање на овом делу пруге остане као и до сада, имаћемо јако велики проблем са испоруком наших производа", истиче Марко Николић, генерални директор фабрике "ДИВ Бетонски прагови" Сврљиг.

Пруга је изграђена пре скоро 100 година. Дуга је 112 километара и градила се 15 година.

Ова пруга од Ниша до Прахова коришћена је за снимање седам играних и документарних филмова. Свакако најпознатији од њих је Двобој за јужну пругу.

Славко Миленковић, који је као пружни радник овде радио 36 година, сећа се да је некада ту дневно пролазило и по 40 возова.

"Све се превозило – роба, руда, гвожђе. Одвијао се теретни и путнички саобраћај. То је веома битно за овај крај", наводи Миленковић.

Пруга је веома важна и за развој туризма.

"Општина Сврљиг је руралног карактера, али има потенцијала за развој етно-туризма. Зато и видимо железнички саобраћај као начин за превоз туриста", наводи Јелена Трифуновић, председница општине Сврљиг.

У "Железницама Србије" кажу да би реконструкција ове пруге могла да почне у пролеће наредне године и да је она веома важна и за развој Рударског басена "Бор".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво