Због обилне кише ванредно у десет општина, река Кубршница оштетила део путева

Велика количина падавина погодила је током ноћи и дана готово целу територију Србије. Ванредна ситуација проглашена у десет општина. Река Кубршница поплавила стамбене и пословне објекте у Аранђеловцу. У прекиду је саобраћај на релацији Козељ-Љиг. Критично у горњомилановачким селима Трудељ и Драгољ. Чачанска насеља Кулиновци, Атеница, Трнава и Лозница су најугроженија јер је вода продрла у подруме и сутерене у скоро стотину кућа. Надлежне службе у приправности.

Јако невреме праћено ојуним ветром и градом захватило је око поноћи општину Аранђеловац у којој је уведена ванредна ситуација, јавља дописник РТС-а.

Највише је страдао центар Аранђеловца, бујични потоци и река Кубршница поплавили су стамбене и пословне објекте, оштећене су саобраћајнице и четири моста, бујица је носила и путничке аутомобиле.

"Нема повређених, нема жртава, неколико особа је евакуисано из заглављених аутомобила, жена са двоје деце, Ватрогасци су били спремни целу ноћ да су радили", каже Бојан Радовић председник општине Аранђеловац.

"За сат и по два сата је наишла вода и упропастила нас, баш направила
јада. Муљ још стоји овде, полако избацујемо кофама", напомиње мештанин Миодраг Дамњановић.

Александар Дамњановић напомиње да је вода висине један метар јурила кроз његово двориште.

Од удара грома на Букуљи су оштећени антенски стубови, у селу Копљари дошло је до великог одрона, због којег је угрожено домаћинство, а велике количине воде наредних дана могле би да покрену клизиште.

Комуналне екипе су на терену, отклањају штету, помажу мештани и привредници.

И у Љигу је због јаких падавина уведена ванредна ситуација у четири села. У Козељу су оштећена четири моста, од којих је један према засеоку са десетак домаћинстава. У прекиду је и саобраћај на релацији Козељ-Љиг.

Председник МЗ Козељ Миша Илић истиче да је осам кућа одсечено од света. "Немамо алтернативу, овај мост је једини био", наводи Илић.

Драган Петровић каже да му је вода однела све што је имао. Додаје да му ништа није остало од хране за стоку, а уништена му је и пшеница.

Ванредна ситуација проглашена је на делу територије општине Горњи Милановац. Због невремена које је ноћи захватило подручје рудничких села Трудељ и Драгољ велике бујичне воде буквално су однеле комплетну инфраструктуру, а посебно је велика штета на мостовима па је роглашена је ванредна ситуација у те две месне заједнице саопштено је из кабинета председника општине Горњи Милановац.

Тренутно је у прекиду снабдебање електричном енергијом у тим селима. У Драгољу двадесет домаћинстава буквално је одсечено и нема могућности приступа тим домаћинствима.

"Ми ћемо учинити све што је потребно да у најкраћем року нормализујемо живот у ова два села. За помоћ ћемо се обратити и држави, како би насталу штету санирали у потпуности", нагласио је Дејан Ковачевић, председник оптшине Горњи Милановац.  

На територији Града Чачка још увек је на снази ванредна ситуација проглашена после невремена у јуну на подручју 28 месних заједница, које су обухваћене и новим непогодама. 

Чачанска насеља Кулиновци, Атеница, Трнава и Лозница су најугроженија јер је вода продрла у подруме и сутерене у скоро стотину кућа.

Набујале Лозничка, Атеничка и Трнавска река носиле су муљ, блато. На терену су екипе Градског штаба за ванредне ситуације који покушавају да направе пропусте како би се вода повукла.

"Из домаћинстава се уз помоћ пумпи црпи вода", рекао је за РТС Братислав Зечевић, начелник Штаба за ванредне ситуације у Чачку који наглашава да су поред кућа под водом и неки привредни објекти.

Процењује се да је током преподнева пало више од 30 литара кише по метру квадратном на подручју Чачка.

Након обиласка територије општине и сагледавања последица ноћашњих обилних падавина у Лучанима је одржана хитна седница Штаба за ванредне ситуације.

Корито реке Бјелица је пуно, а на појединим деловима је дошло до изливања на пољопривредном земњишту у МЗ Турица и у Лису на површини до 15 хектара.

Обилне кише и бујични потоци нанели су велике штете на некатегорисаним путевима у свим месним заједницама. Постоји велики број одрона како на некатегорисаним тако и на општтинским путевима првог и другог приоритета.

За сада нису угрожени стамбени објекти ни привредна друштва. Штаб је у сталном заседању и ангажована су сва оспособљена правна лица и то ЈКП "Комуналац", ЈП "Драгачево путеви", "Србијаводе", "Морава Чачак", "Штрабаг Чачак" и Црвени крст,

Полиција као и остали субјекти у праћењу и отклањању насталих последица, наводи се у саопштењу општине Лучани.

Због обилних падавина знатно је порастао водостај реке Моравица у Ивањици.

Јака киша јутрос је падала је у подголијским селима Девићи, Остатија, Придворица, где су претходних дана бујучи потоци направили велике проблеме.

Припадници Војске Србије обилазе терен, а већ од сутра у села под Голијом биће упућене машине које ће помоћи у санацији настале штете. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво