Влада формирала Комисију за борбу против наркоманије у школама

Влада Србије донела је одлуку о формирању Комисије за борбу против наркоманије у школама, која ће радити на подизању свести о штетности употребе наркотика, чији ће председник бити министар здравља Златибор Лончар.

На седници је констатовано да је Република Србија одлучна у намери да се бескомпромисно супротстави дилерима дроге и да према дилерима који продају дрогу малолетницима неће имати милости, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Акценат у овој борби биће стављен на посебно рањиву групу, а то су деца школског узраста, која све чешће постају мета дилера дрогом.

У том правцу, у наредном периоду биће предузете одговарајуће мере и организована системска кампања, чији је циљ повећање свести грађана о штетности наркотика, односно директан утицај на децу школског узраста, као и на њихове родитеље.

У оквиру националне кампање, установљене су три кључне тачке: едукација ученика, кроз емитовање реалних, нецензурисаних снимака, кампања у медијима са националном покривеношћу, усмерена ка родитељима и обиласци установа које збрињавају и лече особе које имају проблеме са зависношћу од наркотика.

Стручни тимови састављени од психијатара, психолога, полицајаца, тужилаца и стручњака других профила, посећиваће основне и средње школе широм земље, као и друге установе намењене омладини, и у директном разговору са ђацима представљати по здравље погубно дејство наркотика, кроз приказивање реалних, нецензурисаних снимака који приказују последице узимања дроге, и то како по њихове конзументе, тако и по њихове породице и пријатеље, наводи се у саопштењу са седнице Владе.

Паралелно са тим, мора се утицати и на свест родитеља, односно додатно их едуковати како да препознају промене у понашању код своје деце настале услед конзумирања дроге и њихова потенцијално ризична стања.

У медијима са националном покривеношћу биће емитовани едукативни садржаји еминентних стручњака и јавних угледних личности.

Један од елемената националне кампање представљаће и организоване посете ученика средњих школа установама које збрињавају особе које имају проблеме са зависношћу од наркотика.

Циљ је да се кроз непосредно, визуелно искуство тешких последица конзумирања дрога, код деце појача свест и додатно учврсти негативан став о наркотицима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво