Како стићи возом у Београд и отићи из њега?

Главна железничка станица после 134 године више није станица већ музеј. Уместо са ње, возови полазе и долазе на друге две. Већина са станице Београд центар или Прокопа, а на линији Београд–Бар са старе станице у Топчидеру. Да ли путници могу да нађу нова полазишта, а две нове станице да замене једну стару?

Кад су возови на Главној железничкој станици постали само експонати, за Прокоп су почели нови дани. А за путнике – нове дилеме. Знају куда би возом са станице, али не и како до ње да дођу.

"Нисам из Београда, тешко сам је нашао. Питао сам пролазнике. Снашли смо се уз помоћ Гуглове и локалне мапе. Питали смо кондуктера где да изађемо, он нам показао", кажу грађани.

Уведене су две нове аутобуске линије – 34 и 36. Недалеко стају и тролејбуси. Путнике ипак највише љути што од улаза до перона морају степеницама. А онда поново степеницама до билетарнице по карту. Збуњује их и како да пређу до следећег колосека.

"Станица је прелепа, али још није оспособљена за путнике. Немате где да купите новине, флашицу воде", кажу путници.

У станицу Прокоп уложено је више од милијарду евра за четири деценије, колико се гради. Има амбуланту и полицијску станицу. Припрема се и ресторан. Надлежни обаћавају да ће проблеми бити решени.

"Оно што је јако битно и чега смо и ми свесни, фали лифт. Покренута је процедура за набавку лифта за инвалиде којим ће се практично са улице спуштати на ове пероне и на тај начин надоместити недостатак покретних степеница", каже Ненад Станисављевић из "Железница Србије".

Сто деведесет пет возова пролази свакодневно кроз Прокоп. Али не и они на линији Београд–Бар. За њихове путнике адреса је Топчидер.

Топчидерски перони направљени су у време Обреновића. Касније су са те станице на пут кретали и Карађорђевићи. После њих и Јосип Броз Тито. Од тада до данас, када је ово главна станица за поласке ка Бару, чини се да се није много променила.

До Топчидера се стиже само трамвајем број 3. Нема такси станице у близини, има ресторан, а недалеко је продавница.

"Мала је станица, као да је у Земун Пољу. Треба да се реновира и да се среди мало", кажу грађани.

Већ је реновирана, кажу у "Железници".

"Топчидер је у овом тренутку одабран као најбоље прелазно решење и тамо је оспособљена, перони су продужени за неких 100 метара, убачене благајна и чекаоница", каже Ненад Станисављевић.

То прелазно решење требало би да траје око две године. А у међувремену, да се направи нова станица у Земуну. Кажу, градиће се паралелно с главном станичном зградом на Прокопу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво