"Стамбене заједнице без управника могу очекивати принудне"

Руководилац Центра за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић каже за РТС да у Србији има 40.000 стамбених заједница, а да је 4.600 без управника и да оне могу очекивати принудне управнике.

Мирјана Ковачевић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да су одборници Скупштине града Београда утврђивањем цене за принудне управнике, поступили у складу са инструкцијама Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре које су донете крајем прошле године, а којима су утврђени критеријуми како ће се утврђивати накнада. 

"Накнада полази од просечне нето зараде у јединици локалне самоуправе, од броја посебних и самосталних делова зграде, а то су - стан, гаража, гаражно место пословни простор, гаражни бокс и од намене тих делова. То значи да ће власници станова плаћати једну накнаду у односу на власнике гаражних места", напомиње Ковачевићева. 

Каже да, иако се очекивало, Београд ипак није најскупљи по висини накнаде.

"У Зрењанину је накнада за принудне управнике око 311 динара, а у Београду 240. Принудни управник је професионални управник и он обавља исте послове као професионални управник. Управљаће одржавањем зграде док се станари не одлуче да одаберу међу собом управника или професионалног управника", објашњава Мирјана Ковачевић. 

Додаје да у Србији има 40.000 стамбених заједница, а да је 4.600 без управника.

"Те заједнице могу да очекују принудног управника. Има 750 управника регистрованих у ПКС, а свакако највише их је у Београду и можемо очекивати да ће бити довољно принудних управника, јер велики број ради са преко 50 зграда", каже Ковачевићева. 

Руководилац Центра за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић младим људима препоручује да што пре почну да раде.

"Свако ко нема намеру да се даље образује и ко жели да се осамостали што пре, нека изабере неке од дуалних образовних профила, а биће можда 13 нових профила", напомиње Ковачевићева. 

Каже да се тражи ИТ знање, да неки профили трају четири године и да свако ко се определи за дуално образовање може да настави са школовањем уколико то жели. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи