"Обилићев венац" – прва зелена гаража у Европи

Гаража "Обилићев венац" у Београду добила је "Парксмарт" сертификат чиме је постала прва "зелена гаража" у Европи, а тим поводом је на петом нивоу те гараже постављено званично обележје тог сертификата – Парксмарт плакета.

Министар заштите животне средине Горан Триван је рекао да је на овај начин Србија показала да у добрим, паметним и позитивним стварима може да буде прва у Европи.

"Ово је прва гаража у Европи која је добила ову врсту сертификата. Београд већ годинама показује изузетну еколошку одговорност, а за то има много примера...ово није питање тога да ли ћете бити први у Европи и да ли ћете добити сертификат, ово је питање тога да Београд постаје енергетски ефикасан град", истакао је Триван.

Нагласио је да животна средина није питање трошка већ питање улагања у будућност, а онима који мисле да је екологија трошак поручио да ће бити хиљаде радних места у области животне средине.

Заменик градоначелника Горан Весић је подсетио да је у јулу прошле године отворена реконструисана гаража "Обилићев венац" и да је тада речено да је то најмодернија гаража у овом делу Европе.

"За скоро годину дана коришћења ове гараже, показало се да је грађани заиста пуно користе и да је све оно што смо радили приликом њене реконструкције имало смисла", рекао је Весић.

Додао је да гаража сада има – 804 паркинг места, соларне панеле, пуњаче за возила на електрични погон...

Истиче да је екологија, између осталог, важна јер је то једна прогресивна грана индустрије.

"Верујем да ћемо у будућности моћи да запослимо много више људи у екологији", рекао је Весић.

Подсетио је да је град Београд већ набавио првих пет електроаутобуса, а да је у плану да се у наредне четири године набави 220 аутобуса, од чега ће 80 бити електроаутобуси.

Додаје да је Београд град будућности у коме треба да се развијају нове технологије, креативне индустрије, стартапови.

"Београд треба да буде град у коме ће се поштовати и штитити животна средина, а ово је један од корака ка томе", рекао је Весић.

Директор ЈКП "Паркинг сервис" Андрија Чупковић је рекао да је пре пет година, када је ступио на ту функцију, гаража "Обилићев венац" по препоруци Грађевинског факултета требало да буде затворена зато што је, како је додао, била девастирана и у веома лошем стању.

"Учинили смо да ова гаража добије овај сертификат који је нама веома важан", додао је Чупковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво