"Животна средина пресудан фактор за здравље људи"

На конференцији "Спровођење европског процеса животне средине и здравља у Србији" речено је да сваке одине у Србији умре око 6.000 људи услед компликација које су изазване респираторним болестима, које имају везе са квалитетом ваздуха.

Конференцију у Палати "Србија" отворио је министар заштите животне средине Горан Триван, који је поручио да је животна средина пресудан фактор за здравље људи, те да водећи рачуна о животној средини водимо рачуна о здрављу људи.

"Животна средина и здравље грађана Србије немају алтернативу. Ми не можемо себи да допустимо равнодушност по том питању. Све оно што Министарство заштите животне средине чини у последњих годину дана има за циљ да нашим грађанима побољшамо квалитет живота", казао је Триван.

Додао је да су приоритети Министарства квалитет ваздуха, али и проналажење опасног отпада по Србији.

"Закопавати опасан отпад по Србији и загађивати на тај начин земљу, храну, пијаћу воду је злочин који се у Србији више не исплати", навео је Триван.

Додао је да прве првостепене пресуде које су донешене говоре у приолог томе да се сада у Србији за злочине према животној средини што је уједно, каже, злочин према здрављу, одговара и иде у затвор.

Навео је да ће измене закона о заштити животне средине довести до значајних промена у појединим секторима управљања животном средином, те да је завршена јавна расправа о закону о климатским променама, који би требало да буде усвојен до краја године.

"Верујем да ће тај закон бити најважнији који је наш парламент донео, а то је из разлога што ће све секторске политике морати да се уклопе у питања заштите животне средине. Климатске промене обухватају све сегменте бављења животном средином", казао је Триван.

Државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић навео је да је јавно здравље увек било и увек мора да буде у центру интересовања Министарства и казао да је Србија од 188 земаља на свету на 80 месту по томе колико средина утиче на здравље људи.

"Ми имамо обавезу да здравље људи буде на вишем ниову, а да животна средина буде у фокусу интересовања, не само Министарства здравља, него свих других Министарстава. Наша обавеза је да имплементирамо повељу Светске здравствене организације 'Здравље 2020. године', која каже да здравље мора да буде у свим политикама", казао је Ђукић.

Навео је да досадашње активности у Министарству здравља обећавају да следећи период буде период који ће обележити много бољи резултати у заштити здравља и превенцији, него што је раније био случај.

"Животна средина подједнако је важна као најмодернија медицинска технологија за здравље људи. Имплементирана у свакодневну клиничку праксу здравства Србије биће сигурно важна и за враћање превентивне медицине на место које јој припада", казао је Ђукић.

Амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад навео је да су животна средина и здравље вишесекторкса питања и поручио да је загађење животне средине највећа претња за човечанство.

Казао је да Норвешка негује културу чисте воде, те да индустријски отпад не схвата као ризик, већ као нешто што се може користити као извор енергије.

Представница УН у Србији и представница Светске здравствене организације Жофија Пустаи казала је да више од пола данашње светске популације живи у градовима, а да ће према истраживањима, до 2050. године две трећине популације живети у градовима, што значи да ће бити изложенији загађеном ваздуху.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво