Београђани из већих зграда ће више плаћати управнике

Што је већи број станова, теже је доносити одлуке, па ће и накнада за принудно постављеног управника бити већа – најављује председник градског парламента Никола Никодијевић. Предвиђено је да за стан и пословни простор зграде до осам станова, накнада по стану буде 240,57 динара месечно, за зграде које имају од осам до 30 станова – 288,68 динара, а у зградама са више од 30 станова накнада би требало да буде 336,80 динара.

Одборници Скупштине града Београда разматраће на сутрашњој седници одлуку о томе колико ће станари, који нису изабрали управника зграда, убудуће плаћати професионалне управнике које постави локална самоуправа, најавио је председник градског парламента Никола Никодијевић.

Никодијевић је за Танјуг појаснио да ће накнада за принудно постављеног професионалног управника, по стану, зависити од величине зграде, јер што је већи број станова, теже је доносити одлуке, па ће и цена бити већа.

Тако је предлогом одлуке предвиђено да за стан и пословни простор зграде до осам станова, накнада по стану буде 240,57 динара месечно, за зграде које имају од осам до 30 станова – 288,68 динара, а у зградама са више од 30 станова накнада би требало да буде 336,80 динара месечно.

Истом одлуком регулише се и висина издвајања за текуће и инвестиционо одржавање зграда, а Никодијевић истиче да су те накнаде у Београду најмање у региону.

"Има зграда са лифтом и оних без њих, што прави разлику у цени", додао је Никодијевић.

Тако ће, према одлуци, минимална висина трошкова за текуће одржавање месечно у згради без лифта износити 360,85 динара, а у згради са лифтом 469,11 динара.

На цену инвестиционог одржавања утиче више параметара, а она се плаћа по квадрату.

Најважнији услов је старост зграде – сразмерно старости зграде неопходно је више улагати за инвестиционо одржавање, па је предвиђено да то буде од три до осам динара по квадрату, појаснио је Никодијевић.

Субвенције за боравак деце у приватним вртићима 

Пред одборницима ће се наћи и одлука да и наредне школске године, 2018/2019, град субвенционише боравак деце у приватним вртићима и то тако што ће, као и до сада, плаћати 80 одсто економске цене, као и за државне вртиће.

Никодијевић је поновио да ће бити пооштрени критеријуми када је у питању отварање приватних вртића у граду, јер је, каже, у једном тренутку дошло до хиперпродукције приватних вртића који не испуњавају минималне стандарде.

Град, истиче, подржава да приватници учествују у образовању предшколске деце, али је важно да буду испуњени основни критеријуми.

"Ако кажемо да су приватни вртићи партнер граду, онда морају да испуне захтеване високе стандарде квалитета услуга и безбедности деце, као и градски вртићи, да бисмо сву децу третирали пођеднако", подвукао је Никодијевић.

Сузбијање амброзије 

Скупштина ће разматрати и програм сузбијања амброзије у граду, а за ту намену предвиђено је издвајање 30 милиона динара.

Програм предвиђа да се прво обави мониторинг и мапирање амбриозије, а затим у августу, септембру и октобру уништавање корова.

"Трудићемо се да то постане стална одлука и да из године у годину имамо све мање површине под амброзијом", рекао је Никодијевић.

Планови генералне и детаљне регулације 

Одборници ће разматрати и више планова, као и одлуке о израдама планова генералне и детаљне регулације.

Међу њима је и План детаљне регулације Блока 13 на Новом Београду, где је предвиђена изградња нове зграде Филхармоније, а Никодијевић додаје да ће након што се створе плански услови, изабаре пројекат и архитектонско решење, изградња почети 2020. године.

Такође, на дневном реду је и План генералне регулације за "ТЕНТ А", чиме се стиче плански основ за изградњу фабрике за одсумпоравање, која ће регулисасти квалитет животне средине у Обреновцу.

Пред одборницима ће се, између осталог, наћи предлог одлуке о изради плана генералне регулације шинских система у Београду, са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метроа.

Скупштина ће разматрати и предлог одлуке да пасаж између Југословенске кинотеке и зграде Филхармоније понесе име глумца српског порекла Карла Малдена.

На дневном реду ће бити и Извештај о степену реализације Програма уређивања и доделе грађевинског земљишта за 2017. годину, репрограм и услови отписа дела доспелог дуга по основу накнаде за уређивање грађевинског земљишта, као и утврђивање доприноса за уређивање грађевинског земљишта.

На дневном реду је и допуна Одлуке о начину поступања са непокретностима које су у јавној својини града, односно на којима Град Београд има посебна својинска овлашћења, као и измене и допуне одлука о правима и услугама социјалне заштите и о комуналном реду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво