Иванка Поповић: Морамо се држати болоњског модела

Србија мора да се држи болоњског модела студирања, а Београдски универзитет мора да делује у оквиру европског процеса образовања да би могли својим свршеним студентима да обезбедимо могућност циркулације по тржиштима рада Европе. Да они могу да оду али и да нам се врате, изјавила је за емисију "Седмица" Радио Београда новоизабрана ректорка Београдског Универзитета Иванка Поповић.

Ректорка је објаснила да је европски образовни систем пригрлио Болоњску декларацију, која је само дала смернице, није административно стегла, или ограничила националне универзитете.

"Код нас је болоњски модел спроведен у спартанским условима, без икаквих финансијских могућности. Можда смо Болоњу спровели сувише административно а да нисмо суштински ушли у промену наставних предмета. То је оно о чему бих ја волела да Сенат разговара, да отворено сагледамо шта смо урадили, каква је пролазност, шта можемо да очекујемо од студената. Да будем јасна, то не значи снижавање критеријума, ни гледања кроз прсте, већ да је неопходно олакшати материју", објаснила је Иванка Поповић.

Поповићева је додала да БУ не може себе да пореди са Оксфордом и Кембриџем.

"Ја ћу бити спремна са се поредим са њима кад будемо могли на нашем универзитету да обезбедимо редован менторски рад и то нивo 'један ментор за пет студената'. Осим тога, за Оксфорд и Кембриџ се квалификују најбољи и најспособнији. Ми у овом тренутку немамо такву ситуацију у земљи, па то поређење није примерено", сматра Поповић.

Ректорка напомиње да на тим престижним факултетима постоји вишевековна традиција озбиљног менторског рада и да они себи могу да допусте луксуз да буду ван Болоње.

"У овом тренутку, ми немамо финансије да више парирамо таквом моделу. Повећањем буџета за 20, 30, 40 одсто на годишњем нивоу, постигли би велике резултате у побољшању образовног система", каже Поповићева.

Новоизабрана ректорка, која ступа на дужност у октобру рекла је за Радио Београд да је однос државе према БУ "декларативно одговарајући".

"Држава је јасно рекла да подржава образовање и ја желим да верујем да ће се држава држати свог обећања, а оно неће имати резултат ако се не одрази на буџет," рекла је Поповићева.

На питање како замишља идеалан однос државе и универзитета, ректорка је рекла да увек мора да постоји сучељавање.

"Верујем да је другачије, да нешто не би било у реду. Разлике у поимању света и прогреса увек ће бити другачије – универзитет тежи савршеном, а држава оном што је могуће. Оно што стварно може да помогне је отвореност канала сарадње," сматра ректорка БУ.

Осим транспарентности у раду, ректорка у своје приоритете ставља и дугорочну стратегију развоја БУ.

"Тржиште рада је кључ даље будућности Србије. Ако се оно не буде оснажило, ми ћемо и даље имати велике проблеме, које Универзитет не може да реши. Са капацитетом од 100 хиљада студената, ми смо расадник стручних кадрова, али стручних кадрова који ће имати где да се запосле. Право на школовање не мора да значи да свако треба да студира. Тиме се губи и обесмишљава универзитет," закључила је за емисију "Седмица" Радио Београда новоизабрана ректорка Београдског Универзитета Иванка Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи