Сир из качице прво освојио српске пијаце, а сада стиже и на све континенте

Пре две деценије Милан Волић из бачког села Стапар код Сомбора, да би очувао производњу одавно чувеног и помало заборављеног, сомборског сира из качице покренуо је сопствену млекару. Прве производе је продавао на пијаци а данас широм Србије. Сир из качице стиже и на све континенте.

У млекари, осим четворочлане породице, стални посао има још петнаестак радника. Дневно се преради око 4.000 литара млека, а уз стандардне млечне производе годишње и углавном на инострано тржиште пласирају 1.500 сирева из качице.

За дизајн и продају задужена је најмлађи члан породице, дипломирани филолог.

"Рецепт вам нећу рећи, могла бих да вам кажем оно што заиста карактерише стапарски сир у качици. Сир је почео да се прави на салашима у околини Стапара и оно што је врло карактеристично јесте да се рецепт није преносио ћеркама, јер ће ћерке удајом да рецепт пренесу у другу кућу, тако да су се снаје које дођу у кућу училе рецепту. Tо је оно што је јако, јако специфично", прича Милица Волић из Стапара.

Како је све почело и који су даљи планови.

"Ја сам почео чак и не са својим млеком, већ делом свог млека и почео сам на пијаци и пијаца је за мене једна институција, једно огледало, једна здрава економија. Не дам на пијацу да ми неко нештo каже против ње. Планови за даље су да се ширимо, да uпотпуњујемо наше асортимане још више, привлачимо још више муштерија, да будемо лидери код малих, средњих предузећа прерађивача у нашем окружењу", каже Милан Волић, власник млекаре у Стапару.

Сир из качице се производи по рецептури старијој од једног века, што подразумева обавезан изостанак конзерванса и свих других стабилизатора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво