Венецијанска комисија усвојила мишљење о амандманима на Устав

Венеценијанска комисија (ВК) је једногласно усвојила мишљење поводом Нацрта измена Устава Србије у области правосуђа, након седнице којој је присуствовала и министарка правде Србије Нела Кубуровић.

"Министарство правде је задовљно са усвојеним мишљењем које ће Венецијанска комисија и званично упутити Републици Србији, што показује да смо били на добром путу када смо послали предлог амандмана", рекла је Кубуровићева Танјугу.

Министарка је истакла да је раније припремљени нацрт мишљења Венецијанске комисије након разматрања писаних и усмених аргумената Министарства правде на данашњој седници, на крају модификован и једногласно подржан од свих чланова ВК.

"Најбитније је да је самој седници присуствовао и председник Консултативног већа судија Европе који је такође подржао усвојено мишљење ВК", напоменула је Кубуровић.

Истакла је да ће Министарство правде свакако прихватити сва мишљења која је дала Венецијанска комисија, указујући да се велики део њених примедби односио на нејасноће у преводу текста, које су отклоњене на данашњој седници.

"Ти делови амандмана биће усклађени са оним што је данас речено", нагласила је Кубуровићева.

Истакла је да је ВК подржала предлог Министарства правде у вези са саставом Високог савета судства (ВСС) - тако да ће будући сатав тог највишег судског органа чинити пет судија и пет чланова (истакнутих правника) које бира Народна скупштина.

Такође је прихваћен предлог Министарства правде да - ако скупштина не успе да изабере чланове ВСС-а тај мандат има петочлана комисија, која је први пут уведена у процес избора чланова ВСС.

"Измењена је одредба која се тиче састава Државног већа тужилаца у односу на првобитни нацрт мишљања ВК, тако да је подржано оно што је урадило Министарство правде и надамо се да ћемо у што скоријем року у складу са свим изнетим примедбама изменити амандаме и упутити их у процедру за усвајање у Народну скупштину", нагласила је Кубуровићева.

На данашњој седници, како је додала, више пута је истакнуто да је Србија у сагласности и заједно са представницима Венецијанске комисије радила на изради амандмана.

"То показује да смо изабрали прави начин и пут када смо ушли у поступак предлагања измена Устава у области правосуђа", закључила је Кубуровићева.

Почев од маја прошле године у Србији су одржана два круга јавне расправе о изменама Устава, након чега је Министарство правде израдило Нацрт уставних амандмана у области правосуђа средином априла га проследило Венецијанској комисији на мишљење.

По званичном добијању мишљења ВК, Министарство правде ће Нацрт амандамана ускладити са њеним препорукама и проследити га Влади на усвајање, која га даље упућује Скупштини.

Све измене Устава, како је најавељно, мораће да буду потврђене и на референдуму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се