Како до статуса универзитета од националног значаја

Универзитет у Београду би у години када слави 210 година постојања требало да добије статус универзитета од националног значаја, сматрају професори. Зато је пет факултета покренуло иницијативу да наш најстарији и највећи универзитет добије овај статус.

Од 250.000 студената колико Србија данас има, 100.000 се школује на Универзитету у Београду.

О томе да би Београдски универзитет требало да има статус универзитета од националног значаја све чешће се говори од тренутка када се нашао међу 300 најбољих на Шангајској листи. Овога јуна и званично је покренута иницијатива, коју је Сенат и прихватио.

Академик Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду каже да је идеја, да као што постоје институти од националног значаја, да се то уведе и за универзитете, тако да би на тај начин Универзитет у Београду имао велике шансе да постане универзитет од националног значаја.

"Ту су посебна правила, тако да мислим да ће бити неопходно да се промени Закон о високом образовању", каже Бумбаширевић.

Иницијативу да Универзитет у Београду добије статус универзитета од националног значаја покренули су Филолошки, Правни, Машински, Економски и Факултет безбедности. Подсећају да све земље које имају развијену науку, културу, привреду, имају универзитете тог ранга.

"То је прави тренутак да држава Србија препознајући заслуге Универзитета у Београду и наших факултета, па и Филолошког, обележи наш успех на међународној лествици рангирања универзитета. Такође, и наш допринос развоју државе Србије – од почетка па до данас, Универзитет у Београду је пратио и омогућавао економски, друштвени и културни развој Србије", рекла је Љиљана Марковић, декан Филолошког факултета.

О изменама Закона о високом образовању, како би се ова иницијатива остварила, одлучиваће Скупштина Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи