Нови Пазар, ускоро отварање зграде Хитне помоћи

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац обишли су новоизграђену зграду Хитне помоћи у Новом Пазару, вредну око милион евра, за чију су изградњу средства донирали ЕУ, Министарство здравља и локална самоуправа.

Фабрици је истакао да ће нови здравствени центар, који ће, каже, бити отворен за неколико месеци, допринети бољој медицинској понуди не само грађанима Новог Пазара, већ и из околних места.

"Током преговора о приступању Србије ЕУ, важно је показати и неке конкретне примере сарадње између Србије и ЕУ. Изградњом овог центра ми дајемо конкретан пример те сарадње", нагласио је Фабрици.

Изразио је задовољство што је на овом пројекту сарадња успостављена и са локалним и централним властима.

"Очекујемо отварање центра за неколико месеци, јер је остало још нешто од материјала и опреме да се допреми", рекао је Фабрици.

Он је најавио да ће ЕУ наставити да подржава пројекте у Новом Пазару, али и посаветовао градоначелника тог града и његов тим да искористе средства за микро и мала предузећа, које "доноси" недавно покренути пројекат Европске уније "ЕУ Про".

"То је један конкурентан програм који обухвата различите области. Подразумева улагања у мала и средња предузећа и образовање, што су, иначе, области које су од изузетне важности за Нови Пазар. Мислим да Нови Пазар има велику потребу, али и капацитете да изнедри добре пројекте у тим областима", подвукао је Фабрици.

Градоначелник Бишевац истакао је да је за зграду Хитне помоћи ЕУ донирала 600.000 евра, Министарство здравља 100.000 евра, док је остатак уложила локална самоуправа.

"Ово је пример добре сарадње ЕУ, државе и локалне самоуправе и овим пројектом Нови Пазар показује да је сигуран и добар партнер ЕУ и министарствима Србије", рекао је Бишевац.

Он је захвалио ЕУ што је низом различитих пројеката, у које су, каже, уложени милиони евра, допринела побољшању квалитета живота Новопазараца.

Фабрици је посетио и младог предузетника Мирзу Аличковића, једног од 22 младих људи који су уз подршку ЕУ и Владе Швајцарске добили опрему укупне вреднсоти 185.000 евра и покренули своја предузећа.

"Уз подршку Европске уније у висини од 10.000 евра отворио сам своје предузеће за израду веб сајтова и апликација, а запослио сам и двоје суграђана", рекао је Мирза Аличковић.

"Србији као и Европи су потребни млади, паменти и храбри људи који ће створити привредни раст и омогућити развој својих предузећа али и својих заједница", рекао је амбасадор Фабрици истичући да су информационе технологије извозна грана Србије и да је важно да је и Град Нови Пазар део те покретачке снаге.

Шеф Делагације ЕУ се у Новом Пазару, како је саопштено, састао са председником Бошњачког националног већа, Сулејманом Угљанином, муфтијом Мевлудом еф. Дудићем, председником Мешихата Исламске заједнице у Србији и реис-ул-улемом Исламске заједнице Србије, Сеадом Насуфовићем, а састаће се и са представницима организација цивилног друштва и медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво