Михајловић: Медији трећи стуб борбе против насиља над женама

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић истакла је да су медији трећи стуб у борби против насиља над женама, поред државе и невладиног сектора.

"Поред стуба државе која је задужена да направи законодавни оквир, невладиног сектора без којег нема разговора када говоримо о борби против насиља над женама, медији су тај трећи стуб без којег ништа не можемо заједно да урадимо", поручила је Зорана Михајловић на састанку са групом "Новинарке против насиља" која има за циљ унапређење квалитета медијског извештавања о родно заснованом насиљу.

Изразила је задовољство што је иницијатива о формирању ове групе потекла првенствено од стране новинарки, и обећала да ће Координационо тело за родну равноправност, на чијем је челу, и Влада Србије пружити подршку и помоћ у раду групе како би се у јавности другачије приказивало насиље над женама и пре свега превенирало.

"Желимо да спречимо колико год можемо насиље над женама, девојкама и девојчицама, јер је то нешто што се готово свакодневно дешава у Србији", изјавила је Михајловић.

Наглашасила је да су подаци поражавајући и да није добар начин на који се о томе извештава.

"Извештава се углавном таблоидно или онда када се насиље већ деси, а толико је могућности и неког заједничког рада и партнерства где мислим да можемо то да прикажемо на другачији начин и да подигнемо свест у Србији шта значи ударити жену или ударити девојчицу", изјавила је Михајловић.

Новинарка Маша Милеуснић из групе "Новинарке против насиља" каже да је група формирана на позив Фонда Б92 и Програма за развој Уједињених нација (УНДП), с циљем да истакне велику одговорност медија када је у питање извештавање о насиљу над женама.

"Ми ћемо се трудити и у први план ћемо да истичемо да насиље над женама у извештајима медија буде представљено као друштвени проблем, јер то и јесте. Трудићемо се да колико год је могуће утичемо да се смањи број таблоидног извештавања", изјавила је Милеуснић.

Додаје да је реч о отвореној групи, којој могу да се прикључе све новинарке које се баве или желе да се баве овом темом, и на тај начин спрече сензационалистичко и штетно извештавање у медијима.

"Направићемо једну базу докумената који су јако битни за извештавање о насиљу над женама и базу одговорних и професионалих сарадника који ће давати изјаве у медијима и самим тим спречити то штетно извештавање", истакла је Милеуснић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи