Уместо мноштва папира, "кликом" до потребних докумената

У Канцеларији за информационе технологије и електронску управу је представљена нова опрема за складиштење података из матичних књига чија је вредност 33 милиона динара, а министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да се у новој опреми тренутно налази више од 30 милиона података о грађанима Србије. 

Више од 30 милиона података свих грађана, изводи из матичне књиге рођених, књиге венчаних и умрлих смештени су у један бокс.

"Захваљујући централном систему, грађани могу да изваде извод из матичне књиге рођених, умрлих и венчаних у било којој општини, јер сад било који радник локалне самоуправе ради у том централном систему", објашњава директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Грађани и не морају да ваде своје изводе јер информациони системи јавне управе међусобно комуницирају. Па сада нпр. да би родитељи остварили право на новчану социјалну помоћ не морају да прилажу бројну документацију, као што су изводи из матичне књиге рођених за све чланове породице, већ запослени у центрима за социјални рад прибављају електронским путем сва потребна документа.

"Ми желимо ефикаснију, танспарентнију, јефтинију, пријамчивију управу и то је оно што желимо да подастремо грађанима као крајним корисницима", каже  министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. 

Ружић је истакао да су кључни закони који ће све те услуге учинити пријемчивијим за грађане већ донети, као што је Закона о општем управном поступку, о е-управи, о инспекцијском надзору и о матичним књигама. 

"Успели смо да унапредимо до максимума Централни регистар матичних књига, тако да је 98,5 одсто свих матичних књига, и венчаних, рођених и умрлих су пребачене у регистар", рекао је Ружић и истакао да за свих 188 управних послова сада уместо грађана државни службеници прибављају документа уместо њих. 

Пројекат је урађен кроз иницијативу "Стоп бирократији" , каже министар и истиче да све то у великој мери оклакшава поступање и управе према грађанима, али и међусобну размену података у држави. 

"Очкекујем да до краја године након донетог закона о држављанству у сарадњи са МУП практично похранимо и податке из Књиге држављана, што ће још више унапредити систем самим тим ће грађани моћи да до свог држаљанстава дођу било где у Србији", рекао је Ружић. 

Министар је нагласио да је успостављен информациони систем е-ЗУП који садржи осам кључних база за поступање - матичне књиге, МУП, Пореска управа, Фонд ПИО, Национална служба за запошљавање, Центарлни регистар обавезног социјалног осигурања, Републички геодетски завод и Министатсво правде и истакао да су у тој бази подаци који стоје на располагању грађанима. 

Најавио је и да ће половином октобра ове године почети рад е-инспектора и да ће у пилот пројекту бити четири инспекције - инспекција рада, тржишна, санитарна и управна инспекција, а од маја 2019. укупно 41 инспекција у Србији приступити е-инспектору. 

До сада је системом е-управе смањена употреба папирних докумената за 30 одсто, а до краја године очекује се да у овом регистру буду и подаци о држављанству грађана, па ће и тај папир грађани моћи да изваде где год се нађу у нашој држави у знатно краћем року, него до сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво