Почело лето

Лето на северној земљиној хемисфери званично је почело у 12 часова и седам минута, док је на јужној земљиној хемисфери у исто време почела зима.

На дан почетка лета обданица је најдужа, а ноћ најкраћа.

Како је Сунце у Београду изашло у 4 часа и 52 минута, а заћиће у 20 часова и 27 минута, обданица ће трајати 15 часова и 35 минута, а ноћ свега 8 часова и 25 минута, саопштило је Астрономско друштво "Руђер Бошковић".

Насупрот уобичајеном мишљењу да је лети Земља најближа Сунцу, она је тада најдаља од њега и у тзв. афелу ће бити 6. јула у 18 часова и 46 минута.

За становнике северне Земљине полулопте лето почиње у оном тренутку када је правац северног дела Земљине осе најближи Сунцу. Тога дана висина Сунца у подне је највећа током године.

У истом тренутку за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима.

Али ни тамо није претежно хладно због великог удаљавања од Сунца, већ због тога што је тог тренутка јужни небески пол најудаљенији од Сунца.

Зато Сунце у подне тог дана достиже најмању могућу висину током године. Наравно да хладноћи доприноси најкраћа обданица, а тек је на трећем месту по утицају и поменуто највеће удаљење Земље од Сунца, објашњавају из Астрономског друштва "Руђер Бошковић".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво