Благојевић: Понедељак рок за извештај о штети

Србија улази у лето збрајајући последице непогода које су претходних дана захватиле многе крајеве. Чини се да је најтежа ситуација у Петровцу на Млави где је попустила брана на реци Бусур и поплављено неколико хиљада домаћинстава. Незапамћено невреме било је и у Тополи, Аранђеловцу, Љигу, Чачку, Ужицу, Свилајнцу. Списак је дуг, а такви ће бити и извештаји локалних самоуправа које пописују шта је оштећено. Влада најављује помоћ за санацију штете.

Директор владине Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић изјавио је да је понедељак рок за достављање извештаја локалних самоуправа о штети коју су узроковале недавне елементарне непогоде у појединим општинама у Србији.

Благојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће за Канцеларију бити релевантне само информације које доставе локалне самоуправе на основу процене штете, а основни критеријум за распоређивање помоћи биће да ли постоји штета, да ли постоји потреба за обновом, након чега ће се радити процена средстава.

"Обновом ће бити обухваћени стамбени објекти, локална инфраструктура, а ту мислим на канализацију и системе за водоснабдевање, клизишта, локалне водотокове. Биће обухваћени и објекти у водопривреди. Када су републички водотокови у питању који су у надлежности 'Србије воде' и биће обухваћено оштећено привредно земљиште, и чишћење земљишта на коме је након поплава остао нанос", објаснио је Благојевић.

Упитан да каже шта је на врху приоритета, Благојевић је рекао да треба изаћи у сусрет потребама људи, породица чији су станови и објекти оштећени у овом елементарној непогоди.

"Биће потребно да локалне самоуправе рагују брзо и буду ефикасне као 2016. године. Истовремено треба да почне рад на изради пројектне документације за обнову оштећене инфраструктуре и то је посао којим ћемо се бавити у месецима пред нама", рекао је Благојевић.

Он је додао да Закон о обнови допуша да, када су привреда и пољопривреда у питању, може да се обезбеди помоћ у случајевима где осигурање није било могуће, попут штете на земљишту.

Говорећи о клизиштима, Благојевић је рекао да је то огроман посао и да су потребна огромна средства за реализацију и пуно времена.

"За сваки пројекат је потребно урадити озбиљно истраживањен и обезбедити финансирање. Мо то у континуитету радимо од 2014. и уложена средства се броје у милионима евра. Сада ћемо наставити уколико су покренута било која клизишта и уколико локалне самоупораве то означе као приоритет и за то ураде пројектно-техничку документацију", закључио је Благојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се