Ускоро строжа провера доктората на Београдском универзитету

Сенат Универзитета у Београду усвојио је Правилник о поступку провере оригиналности докторских дисертација које се бране на Београдском универзитету, а софтвер за проверу подударности текста који су имали неки од факултета сада ће се примењивати на нивоу универзитета.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић рекао је да је одговарајући софтвер набављен, за сада, на две године, те да ће се бавити провером докторских дисертација на нивоу БУ како би се сви факултети придржавали исте процедуре.

"Када се депонује дисертација, пре него што буде доступна увиду јавности, она ће проћи кроз софтвер и ментор и комисија ће имати увид у добијену анализу пре него ставе свој потпис на дисертацију", каже Бумбаширевић.

Дисертације ће се депоновати у Универзитетску библиотеку Светозар Марковић где ће пролазити поменути софтвер.

Сенат је одлучио и да покрене иницијативу да Универзитет у Београду добије својство универзитета од националног значаја, а ректор каже да је то нешто што се већ неко време прижељкује, али да до тога не може доћи без измена Закон о високом образовању.

"Закон о научно-истраживачким делатностима не третира универзитете за која важе посебна правила, тако да ће бити неопходно да се промени Закон о високом образовању", рекао је Бумбаширевић.

Деканка Филолошког факултета, који је један од пет факултета који су покренули ову иницијативу, Љиљана Марковић каже да у години када Универзитет у Београду обележава 210 година постојања не постоји бољи тренутак да држава обележи тај успех од статуса Универзитета од националног значаја.

"Заслуге БУ су неизмерне и мислим да ће овај статус дати елан и крила да се још висе размахнемо и да остваримо узлет у модерно, квалитетно и богато друштво које сви желимо и коме се надамо", рекла је Марковићева и додала да све земље које имају развијено друштво и културу имају универзитет од националног значаја.

Иницијативу да Универзитет у Београду добије статус универзитета од националног значаја покренуло је пет факултета, Филолошки, Правни, Машински, Факултет безбедности и Економски факултет, а о изменама Закона о високом образовању како би се ова иницијатива остварила одлучиваће Скупштина Србије.

Проректорка за студије и управљање квалитетом Универзитета у Београду Нада Ковачевић додала је да је на данашњој седници Грађевински факултет добио уверење да је један специјалистички програм прошао акредитацију и да је проширен за 40 кандидата, док је Медицински факултет добио потврду о проширењу обима за студије на енглеском језику на којима је квота повећана за 30 кандидата.

Она је додала да сви кандидати који имају неку страну диплому, без обзира да ли су српски држављани који су завршили школу у иностранству или српски држављани који су завршили страну средњу школу у Србији, морају да имају сва документа као и кандидати који су завршили српске школе.

"Свака страна диплома мора да буде нострификована као и пре, ИБМ матура је популарна и ове године, они у августу добијају финалну диплому и конкурисаће у другом уписном року по оној квоти коју је Влада дефинисала", рекла је Ковачевићева.

Она је подсетила на афирмативне мере које постоје у Србији, а које се односе на припаднике ромске националне мањине и на лица са инвалидитетом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво