Радна група: Што пре истражити случај новинара Цветковића

Случај новинара Стефана Цветковића треба што пре истражити и утврдити шта се десило, јер ће у супротном, уколико случај остане нерешен, то представљати велики проблем за безбедност новинара, кредибилитет новинарске професије, тужилаштва, полиције и свих државних органа, поручили чланови Радне групе за подизање нивоа безбедности новинара након састанка одржаног у Апелационом јавном тужилаштву у Београду.

Државнa секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић рекла је да је састанак протекао конструктивно и квалитетно и да верује да ће радна група ускоро наставити разговоре који се тичу безбедности новинара. 

На питање колико је важно да се овај случај што пре истражи у циљу даље безбедности новинара, Поповић Ивковићева је подсетила да су се тужилаштво и директор полиције Владимир Ребић јуче огласили и да је поднета кривична привична пријава против Цветковића. 

"У овом тренутку ништа више не бих могла да вам кажем", додала је Поповић Ивковићева. 

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић пренео је новинарима да су на састанку размењене битне информације, али и да су представници медијских удружења навели оно што сматрају недопустивим у овом процесу. 

"Оно што је била основна примедба је уплив политике у овај случај у смислу давања одређених информација од стране оних који за то нису овлашћени, као и 'цурење' информација ка медијима који су их злоупотребљавали, таблоидима", навео је Матић. 

Додао је да најважније то што је новинар Цветковић жив, те да је сада на тужилаштву, полицији и представницима медијских удружења да се рад групе задужене за безбедност новинара унапреди, како би информисање јавности о оваквим ситуацијама било много успешније. 

"Мислим да би било добро да смо имали неку врсту ванредног заједничког штаба у Белој Цркви у циљу боље комуникације са медијима, како не би долазило до дезинформација", рекао је Матић и додао да би тужилаштво требало да има много јачу ПР службу и интензивнију комуникацију са медијима на националном нивоу. 

Тако би се, каже, одговорило на сва питања и не би било простора за спекулације и дезинформације. 

Ако овај случај остане нерешен, то ће представљати велики проблем за безбедност новинара, кредибилитет новинарске професије и надлежних институција, рекао је Матић, који се нада да се то неће догодити, а верује и да је због тога неопходно у што краћем временском периоду случај полицијски и тужилачки разрешити. 

Потпредседник НУНС-а Драган Јањић рекао је да је састанак био добар и да су сва удружења задовољна поступањем званичних државних органа – МУП-а и тужилаштва. 

"Удружења нису овде да би штитила било кога, већ да видимо како стоје ствари и да се утврди шта се десило", додао је Јањић. 

Члан радне групе испред УНС-а Душан Телесковић поручио је да на састанку ништа није одлучено, али да су представници полиције и тужилаштва изнели информације на основу којих сумњају да је отмица "лажирана". 

"Не бих волео да износим те информације али, на основу оног што су закључили, делује ми уверљиво да је све било излажирано", закључио је Телесковић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво