Савез Буњеваца осудио претње смрћу Влади Бабићу

Савез бачких Буњеваца осудио је претње смрћу по националној основи упућене посланику Влади Бабићу и његовој породици и траже од надлежних проналажење аутора, а од председника ДСХВ Томислава Жигманова да се јавно одреди према тим претњама.

У саопштењу тог савеза, које је потписао председник Мирко Бајић, наводи се да откривање аутора неће бити тешко ако се, како кажу, анализирају свакодневне претње и увреде на рачун Буњеваца који се објављују на порталима медија, посебно у Суботици, у виду коментара.

Ти коментари су, наводи се, по правилу анонимни или под псеудонимима.

Савез бачких Буњеваца сматра очигледним да се активности на, како кажу, омаловажавању статуса Буњеваца и оспоравању аутохтоности буњевачке националне мањине у Србији, раде смишљено.

"Захтевамо да се без одлагања донесе Деклерација на Скупштини АП Војводине, и да се акт - наредба ГНООВ од 14. маја 1945., којим се Буњевци имају сматрати Хрватима без обзира на личну изјаву, оцени као акт насилне асимилације Буњеваца у Хрвате и као такав прогласи ништавним, и да се све активности које се данас спроводе у циљу негирања аутохтоности Буњеваца санкционишу", наводи се у саопштењу.

Они су позвали председника Србије Александра Вучића да својим ауторитетом утиче да се та декларација што пре нађе на разматрању у Скупштини АПВ.

У саопштењу се подсећа да је Влада Војводине дала подршку доношењу ове деклерације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво