ККР продаје "Јунајтед групу"?

Инвестициони фонд ККР разматра могућност продаје "Јунајтед групе", која послује и у Србији, у склопу трансакције којом би вредност те компаније, укључујући дугове, могла достићи до три милијарде евра, пише "Волстрит џорнал".

Како наводи Волстрит џорнал, до продаје би могло доћи у тренутку повећања активности у телекомуникационом и емитерском сектору у Европи, а компаније попут гиганта "Водафон групе" купују имовину широм Европе како би понудиле пакете кабловских, интернет и фиксних телефонских услуга у настојању да освоје што више корисника.

"Јунајтед група", чије је седиште у Амстердаму, послује у југоисточној Европи, описујући себе као највећег приватног телекомуникационог провајдера у земљама бивше Југославије.

Основана је 2007. године спајањем СББ-а, "Телемаха Словенија" и "Телемаха Босна" и нуди услуге телевизије, фиксне и мобилне телефоније широм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Словеније.

Волстрит џорнал преноси оцене неких банкара који кажу да, због релативно малог тржишта југоисточне Европе, "Јунајтед група" можда неће привући пажњу великих играча из сектора телекомуникација, али да ће, због доброг менаџерског тима, ширине понуде и раста броја корисника, вероватно привући пажњу инвеститора.

Према подацима доступним на интернет страници "Јунајтед групе", компанија има 3,62 милиона корисника, док је у марту 2014. године, када је ККР купио већински удео у компанији, имала 1,89 милиона корисника.

"Јунајтед медија" предала је, почетком јуна, Комисији за заштиту конкуренције захтев за одобрење куповине 100 одсто удела у компанији "Дајрект медија" на тржиштима Србије, Црне Горе, Македоније и Албаније, што укључује и захтев за одобрење "Дајрект медији" за куповину терестријалних телевизијских станица Пинк БиХ и Пинк Црна Гора.

"Јунајтед група" у Србији поседује ТВ станицу Н1, као и још неколико кабловских канала и дистрибутивни кабловски систем СББ.

Члан Председништва СНС-а Небојша Стефановић оценио је да удруживање "Дајрект медије" Драгана Ђиласа и "Јунајтед медије" Драгана Шолака представља покушај "враћања тајкунске хоботнице на власт по сваку цену". 

Директор РТС-а Драган Бујошевић оптужио је раније "Јунајтед групу" и Н1 да воде кампању против Јавног медијског сервиса Србије јер страхује да ће изгубити велики профит зато што ће неко други, изабран на конкурсу, уместо ње у иностранству дистрибуирати програме РТС-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се