"Системом електронске размене података за годину уштедели смо 500.000 сати"

Премијерка Ана Брнабић и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић обишли су услужни центар у Смедереву где им је демонстриран рад Информационог система за електронску размену података - еЗУП.

Кроз тај систем грађани могу да добију документа и податке из било које институције попут Националне службе за запошљавање, ПИО, катастра, матичне службе, Инспекцијске службе, урбанизма из било ког града у земљи. Систем ради око шест месеци и знатно је скратио време чекања грађана.

Премијерка Ана Брнабић је навела да се систем еЗУП користи за то да имамо брзу, ефикасну и транспарентну јавну управу, да имамо мање корупције, јер се све дешава на једном месту.

"Тај систем ставља грађане на прво место и грађани нису више курири државе, они сада не морају да иду од шалтера до шалтера и скупљају папире, већ локална самоуправа и државна управа улазе аутоматски у податке које су им потребне за све грађане и на истом шалтеру добијају услугу која им је потребна", објаснила је Брнабићева.

Навела је да након годину дана коришћења еЗУП 275 државних органа и локалних самоуправа користе тај систем, те да од 275 органа има више од 230.000 података који су повучени, односно 230.000 папира које нисмо морали да размењујемо и које грађани нису морали сами да сакупљају.

"То значи да смо отприлике уштедели око 500.000 сати чекања за грађане на шалтерима, односно 500.000 сати за које су грађани требали да иду од шалтера до шалтера, а за државну управу и локалну самоуправу смо уштедели преко 20 милиона динара на штампу и слање тих папира поштом", казала је премијерка.

Истакла је да је медерево више од 20.000 података извукло аутоматским путем, те да је Београд на другом месту, који је до сада извукао 13.000 података.

"У овом тренутку не користе сви овај систем. И даље има и државних органа и локалних самоуправа где грађани морају сами да сакупљају податке. У овом тренутку седам локалних самоуправа не користи еЗУП", казала је Брнабић и додала да је тим локалним самоуправама прошао рок за прикљуцивање на тај систем, да су им послата писма и да ће бити праћена динамика прикључивања.

"Уколико процес прикључивања не буде ишао довољно брзо послаћемо инспекцију и ићи ћемо на кажњавање", истакла је Брнабићева.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић истакла је да су на задовољство свих грађана и привредника најбоља Градска управа у примени еЗУП.

"То прво место смо освојили зато што смо поштовали сва упутства Влада Србије и председника Александра Вучића. Цео пројекат је у Смедереву добио и политичку подршку, јер је грађанима новац време, а нама су грађани на првом месту", казала је Аврамовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи