На КиМ се за деветнаест година вратило мање од пет одсто расељених

Канцеларија за Косово и Метохију, поводом Међународног дана избеглица, подсећа да је након масовног протеривања неалбанског становништва из наше јужне покрајине Србија збринула више од 220.000 интерно расељених, и да се до данас на своје предратне адресе вратило мање од пет одсто.

Одржив повратак забележен у само 1,9 одсто случајева, а остварен је у руралним срединама, док је повратак у урбане средине потпуно онемогућен.

"Повратак на Косово и Метохију није адекватно третиран од стране међународне заједнице иако су, без икакве сумње, интерно расељена лица из наше јужне покрајине најугроженија расељеничка популација у Европи", истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Процене су да се на Косово и Метохију у у протеклих деветнаест година вратило свега око 4.000 расељених, и они се свакодневно суочавају са низом проблема који се не отклањају управо да би се преостали расељени обесхрабрили у намери да се врате на своја имања.

"Осим са физичким нападима на повратнике, њихову имовину и верску и културну баштину, суочени смо са немогућношћу остваривања прва на поврат приватне имовине и масовним издавањем дозвола за легализацију објеката које узурпатори подижу на земљишту расељених лица као једном од кључних препрека одрживом повратку", наводи се у саопштењу.

Упркос лошим резулатима повратка, и даље постоји велики број интерно расељених који желе да се врате на Косово и Метохију, што потврђује и овогодишње истраживање УНХЦР-а према којем чак 95,7 одсто анкетираних породица показује заинтересованост за повратак, а као недостајуће услове расељени наводе решавање стамбених и других имовинских питања, безбедност, слободу кретања и запошљавање.

"Канцеларија за Косово и Метохију наставиће да се бори за стварање услова за повратак интерно расељених лица у јужну покрајину, а један од важних корака у том смеру биће и реализација пројекта 'Сунчана долина', којим ће бити осигурани услови за одрживи повратак око 300 породица", додаје се у саопштењу.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво